Primarul Cristi Misăilă și secretarul municipiului s-au ales cu plângeri penale din partea PNL

0

Războiul din Consiliul Local Focșani, dintre putere și opoziție, a ajuns la faza acțiunilor în justiție. Liberalii susțin că primarul Cristi Misăilă și secretarul municipiului, Eduard Corhană, nu respectă legislația din domeniul administrației publice locale, prin neîntocmirea proiectelor de invalidare a mandatului consilierei ex-PNL Irina Anca Panaite-Maria și, respectiv, de validare a noului consilier de pe lista PNL. La începutul ședinței ordinare a Consiliului Local Focșani de ieri, problema a fost intens dezbătută între consilierii PNL, pe de o parte, și primarul Misăilă, președintele de ședință și secretarul Corhană, de cealaltă parte. Pentru că majoritatea politică din CL Focșani, primarul și secretarul municipiului nu au vrut să includă pe ordinea de zi încetarea mandatului Irinei Panaite și, respectiv, validarea noului consilier PNL, liberalii au părăsit sala de ședințe după circa o jumătate de oră. Ei i-au acuzat de încălcarea legii, în primul rând, pe primarul Focșaniului și pe secretarul municipiului. Prin urmare, liberalii au anunțat că le vor face plângeri penale celor doi oficiali, pentru abuz în serviciu. ”Ieri, 26 septembrie, am asistat la o grosolană încălcare a legislației administrației publice locale în vigoare. În conformitate cu ordinul emis de prefectul județului Vrancea, primarul Cristi Misăilă și secretarul Eduard Corhană ar fi trebuit să procedeze la inițierea unui proiect, prin care să se constate încetarea mandatului consilierei PNL exclusă, după care trebuia întocmit un proiect privind validarea noului consilier PNL de pe lista supleanților. Într-un total dispreț față de lege, primarul și secretarul municipiului au refuzat să dea curs prevederilor legale, astfel încât grupul consilierilor municipali PNL a refuzat să rămână la ședința la care ar fi trebuit să participe noul consilier local PNL de pe lista supleanților. În ceea ce privește legislația, lucrurile sunt foarte simple și clare. De altfel, secretarul Corhană nu a putut indica nici măcar un singur text de lege în baza căruia a refuzat să întocmească referatul aferent aspectelor invocate de către consilierii PNL în debutul ședinței, dar și prin adresele trimise la Primăria Focșani înaintea ședinței de ieri”, au precizat liberalii focșăneni.
Președintele PNL Focșani, Nicu Tănase, a declarat că secretarul municipiului i-ar fi spus că nu sunt probleme cu validarea noului consilier. Însă, cu câteva zile înainte de ședința ordinară de ieri, devansată de primar cu 2 zile față de data stabilită inițial, situația s-a schimbat iar secretarul nu a întocmit referatul privind invalidarea mandatului ex-consilierei PNL și validarea supleantului. Legea nr. 393/2004 din 28/09/2004 actualizată privind Statutul aleşilor locali spune următoarele:
Art. 9. – (2) Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri:
h1) pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales;
(3) Încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul local, respectiv de consiliul judeţean, prin hotărâre, la propunerea primarului ori, după caz, a preşedintelui consiliului judeţean sau a oricărui consilier.
Pentru că primarul și secretarul nu au întocmit proiectul privind validarea noului consilier, liberalii vor face acțiune în instanță pentru validarea mandatului supleantului. De asemenea, pe lângă plângerea penală privind abuzul în serviciu, liberalii vor să-l cheme în instanță pe primarul Cristi Misăilă pentru că ar fi calomniat și defăimat imaginea PNL cu acele pancarte cu mesaje, puse în dreptul numelor consilierilor PNL, după ce aceștia au părăsit sala de ședință. Acele hârtii, aduse de omul de bază al primarului – Dan Grigoraș, conțineau următorul mesaj (ca și cum ar fi fost scris de fiecare consilier PNL în parte): ”Azi fug din fața răspunderii cu care m-ați învestit, dragi focșăneni!”.