Primarul Chitic de la Mărăşeşti, declarat incompatibil de către ANI

0
19

Valerică Dorel Chitic, primarul PSD al oraşului Mărăşeşti, a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, în stare de libertate, pentru infracţiunea de conflict de interese, în formă continuată. Astăzi, Agenţia Naţională de Integritate a confirmat existanța unui conflict de interese de natură administrativă pentru faptul că în calitate de primar al orașului Mărășești a participat la luarea unor decizii cu privire la raporturile dintre Primăria orașului Mărășești și S.C. Valerio Prestal S.R.L. Mărășești.

“În calitate de primar al orașului Mărășești, a participat la luarea unor decizii cu privire la raporturile dintre Primăria orașului Mărășești și S.C. Valerio Prestal S.R.L. Mărășești, care au avantajat această societate comercială, în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de asociat unic.Participarea persoanei evaluate a constat în semnarea unor ordonanțări la plată a unor ordine de plată aferente facturilor fiscale, precum și semnarea expunerii de motive care a stat la baza adoptării unei Hotărâri privind aprobarea concesionării unei suprafețe de teren aparținând domeniului privat al orașului Mărășești către S.C. Valerio Prestal S.R.L. Mărășești, în vederea amplasării unui spațiu comercial. Totodată a fost încheiat și contractul de concesiune între Primăria orașului Mărășești și această societate comercială, căreia Primăria i-a achitat suma de 7.066 Lei. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și art. 76 din Legea nr. 161/2003 și art. 75 lit. c) din Legea nr. 393/2004. De asemenea, întrucât există indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către CHITIC VALERICĂ  – DOREL a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României”, potrivit ANI.

La momentul când a fost trimis în judecată, primarul PSD al oraşului Mărăşeşti a răspuns printr-un comunicat de presă

„Menționez că în perioada 2008-2012, când am fost viceprimar al orașului Mărășești, firma familiei mele a furnizat mâncare în secțiile de votare, în zilele când au avut loc alegeri, în intervalul celor 4 ani. Firma nu a avut încheiat vreun contract cu Primăria Mărășești și a lucrat în baza unei înțelegeri cu primarul de atunci. Facturile au fost de aproximativ 22.000 de lei, din care profitul firmei a fost de 3500 de lei, pentru toți cei 4 ani. Nimeni nu a ridicat atunci problema unui posibil conflict de interese. Mai mult decât atât, am restituit la bugetul Primăriei Mărășești întreaga suma, de 22.000 lei, atunci când s-a ridicat această problemă. Faptul că eu am înapoiat toți banii arată buna mea credință și demonstrează că nu am intenționat niciodată să fraudez în vreun fel sau altul instituția la care lucram. A fost o neglijență din partea mea să nu fiu atent la legislația în vigoare, dar repet că nu am avut niciodată intenția de a-mi însuși din banii publici. Dovada clară este faptul că eu am ales să plătesc integral sumele încasate de firma familiei pentru niște servicii care au fost prestate și au presupus costuri, pe care tot firma le-a suportat. De asemenea, aș vrea să mai menționez faptul că pe acest subiect eu am dat o singură declarație la Poliția Focșani, la începutul anului 2015. Vreau să vă asigur de buna mea credință și am încredere că instanța îmi va da dreptate”, se arată în comunicatul de presă semnat de Valerică Chitic, primarul orașului Mărășești.