Primăria Focșani vrea regulament pentru identitatea cromatică a clădirilor din oraș. Ce culori vor fi folosite la fațade

0
194

Municipalitatea din Focșani a lansat în dezbatere publică un proiect privind aprobarea unui regulament privind identitatea cromatică a clădirilor din oraș. Un astfel de regulament este necesar cu atât mai mult cu cât în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană cromatica clădirilor este reglementată de o legislație strictă, în care nu face toată lumea ce vrea, ca în România. “În ultimii ani, în municipiul Focșani au fost experimentate diverse scheme de culoare, alese în general de proprietari sau de arhitecți, fără a exista o abordare unitară, fie că vorbim de cazul reabilitărilor termice ale blocurilor sau de intervențiile incorecte asupra clădirilor istorice. Pentru a putea elimina neconcordanțele cromatice rezultate în urma acestei abordări și chiar în unele cazuri a disconfortului vizual, este necesară elaborarea unui regulament cromatic”, potrivit motivelor care au condus la elaborarea unui astfel de regulament aproape copiat la indigo după cel al Primăriei Timișoara.

Astfel, din parcurgerea regulamentului, este de reținut că acesta se va aplica pentru toate clădirile aflate pe raza municipiului. “Fațada va fi tratată ca tot unitar. Este strict interzisă zugrăvirea parțială a fațadei, indiferent de zona  în care e amplasată  clădirea. Proprietarii clădirilor au obligația să uniformizeze aspectul cromatic al clădirilor, respectând prevederile prezentului regulament, în decurs de 12 luni de la intrarea în vigoare  a prezentului regulament”, se arată la articolul 4. Pentru cei care nu vor respecta regulametul, sunt prevăzute și sancțiuni, care sunt de la 500 de lei la 1.000 de lei  în cazul persoanelor fizice și între 1.000 de lei și 2.000 de lei pentru persoanele juridice.

Citiți mai multe despre regulament AICI