Primăria Focșani a scos la licitație contractul privind realizarea studiilor pentru resistematizarea infrastructurii de transport

0

Proiectul prin care se dorește modernizarea cu fonduri europene a centurii de ocolire a Focșaniului și resistematizarea infrastructurii de transport din municipiu, aprobat de consilierii locali, după mai multe încercări, în ședința din octombrie, a fost scos la licitație. Deocamdată, doar pentru realizarea studiilor. Primăria Focșani pune la bătaie 200.000 de lei pentru elaborarea temei de proiectare, a studiilor topografice, expertiza tehnică, studiul de trafic, în etapa a doua urmând să se facă elaborarea cererii de finanțare. În funcție de aceste studii, care ar trebui să fie finalizate într-un interval de șapte luni de la data atribuirii contractului, adică cel mai probabil la sfârșitul anului 2018, Primăria va depune documentația de finanțare cu fonduri nerambursabile în proporție de 98 % prin Programul POR 2014-2020, diferența de 2% fiind contribuția municipalității.

Potrivit edilului Cristi Misăilă, este un proiect pe termen lung, prin care municipalitatea doreşte atragerea a 18 milioane de euro, fonduri europene, bani cu care se vrea schimbarea totală a centurii de ocolire a oraşului, prin crearea de piste de biciclete, iluminat stradal, asfaltări. “Este vorba despre centura de ocolire DN2. Avem de făcut pe toată artera extindere piste de biciclete şi două sensuri giratorii. Unul la intrare în Focşani, la intersecţia cu Bulevardul Bucureşti şi alt sens giratoriu la intersecţia strada Revoluţiei cu Calea Munteniei.  Din DN 23, de la intersecţia E85 către Brăilei se va reabilita tot segmentul de drum, inclusiv până la limita intravilanului, inclusiv bandă de transport şi piste de biciclete. Dacă vorbim de segmentul DN2D, care începe la intersecţia E85 cu strada Mărăşeşti, pe tot acest segment va fi făcută pistă de biciclete care să meargă până la intersecţia cu strada Odobeşti. Iar străzile Odobeşti, Bîrsei, Bicaz vor fi reabilitate integral tot prin fonduri europene. Vom închide inelul de piste biciclete pe Longinescu, Anghel Saligny, 1 Decembrie, reabilitate tot prin fonduri europene”, a spus la una dintre prezentările proiectului primarul Cristi Misăilă.

De asemenea, vor fi făcute piste de biciclete şi sensuri unice pe cele două bulevarde mari, astfel: primul sens unic pe Bulevardul Bucureşti-Bulevardul Unirii-Independenţei şi celălalt sens unic pe străzile Cuza Vodă-Bucegi până la intersecţia cu 1 Decembrie. Primăria studiază posibilitatea să facă piste de biciclete pe bulevardul Gării şi Republicii.

Edilul a mai menţionat că prin acest proiect vor fi eliminate din oraş şi îndreptate pe centura ocolitoare şi cele aproape 1.300 de curse de transport judeţean care operează zilnic în Focşani, iar municipiul va achiziţiona autobuze de transport ecologice.