Primăria Focșani, dată în judecată de peste 100 de asistați social care au fost evacuați

0

Nu mai puțin de 12 avocați de etnie romă, care fac parte din echipa Asociația Romajust a Juriștilor Romi, și-au unit eforturile pentru a-și apăra în instanță confrații evacuați din locuințele sociale de către Primăria Focșani, din cauza datoriilor la utilități. Ei fac acest lucru „pro bono”, mai ales că pe rolul Judecătoriei Focșani se află înregistrate peste 100 de dosare prin care romii, chiriași în locuințele sociale, contestă modul cum au fost evacuați. Până la judecarea acestor dosare pe fond, Asociația Romajust a Juriștilor Romi speră să obțină zilele acestea suspendarea actului administrativ dat de Consiliul Local, prin care s-au clasificat în locuințe sociale garsonierele din blocul G2.

“Oamenii nu plătesc nimic, totul este pe cheltuiala organizației noastre. Avem procese de la o zi la alta, atât cu Primăria Focșani, unde solicităm anularea actului administrativ care a dus la evacuarea oamenilor, cât și procese ale oamenilor, în mod individual cu Primăria. Îi ajutăm cu întâmpinări, cu răspunsuri la întâmpinări și ne bucurăm că judecătorii au început să înțeleagă pericolul la care sunt expuși oamenii. Deja, în câteva cazuri ne-au dat câștig de cauză”, ne-a spus Eugen Ghiță, președintele Asociația Romajust a Juriștilor Romi (foto jos).

Apărătorii chiriașilor susțin că, înainte de a fi evacuați, chiriașii au încheiat în ianuarie 2017 contracte de închiriere cu municipalitatea, pentru o perioadă determinată, respectiv până pe data de 26 iunie 2019. Numai că în iulie 2017 Consiliul Local a aprobat o hotărâre privind clasificarea celor trei blocuri, acestea fiind transformate în locuințe sociale. Chiar magistrații de la Judecătoria Focșani au considerat că această hotărâre a Consiliului Local nu poate să-și producă efecte. “Instanța constată că nu se prevede acest mod de încetare a contractului, prezentul contract neîncetându-și efectele în această modalitate…Instanța reține că nu poate fi vorba despre o denunțare unilaterală a contractului de închiriere ca și modalitate de încetare a acestuia din urmă. Având în vedere aceste considerente, instanța apreciază că dreptul locativ al pârâtului nu a încetat, el folosind bunul în baza unui titlu valabil, astfel că instanța urmează să respingă cererea de evacuare formulată ca neîntemeiată”, se arată în decizia luată de judecători în cazul unuia dintre chiriași care avea ordin de evacuare dat de Primăria Focșani. Acesta a reușit să stopeze acțiunea de evacuare a Primărie, însă din cauza unor grave probleme de sănătate a decedat la începutul lunii mai.

În momentul de față, blocul G2 este debranșat de Primărie de la apă și energie electrică, din cauza datoriilor pe care municipalitatea le cifrează la aproape 400.000 de lei. “Ne gândim foarte serios împreună cu familia decedatului să acționăm în instanță Primăria Focșani, pentru faptul că acelui om, operat, nu i s-au asigurat condițiile minime de trai, cum ar fi apa și energia electrică. Acolo avem copii cu boli, cu hepatită B și C, cu HIV, oameni în cărucioare, care sunt afectați de lipsa utilităților. De curând, a fost și o naștere și prin grija Cucii Roșii mama a primit o încăpere, pentru că din locul unde a fost evacuată nu se poate sta”, ne-a mai declarat Eugen Ghiță.

Reprezentanții romilor susțin că obligațiile fiscale ale chiriașilor sunt mult mai mici, respectiv 113.750 de lei, și ele pot fi verificate în certificatele fiscale emise chiar de Primăria Focșani pentru persoanele care înregistrează datorii la bugetul local. Partida Romilor a reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării evacuările la care a recurs Primăria, însă municipalitatea se apără și spune că a procedat legal. “În România, libertatea de expresie este garantată de lege, dar mi se pare deplasat totuşi să vii şi să acuzi Primăria Focşani de „evacuări forţate”, atâta vreme cât absolut toate evacuările au fost făcute în baza unor decizii definitive ţi irevocabile emise de instanţele de judecată. Decizii care odată emise de către instanţă, devin obligatoriu de aplicat.  Iar dacă vorbim de discriminare, nu înţeleg de unde până unde. Faptul că datoriile a 57 de familii au fost plătite de celelalte zeci de mii de familii de focşăneni înseamnă discriminare?! Sau faptul că ani de zile aceste 57 de familii nu au plătit nimic sau foarte puţin, în timp ce toţi ceilalţi focşăneni şi-au achitat datoriile curente, tot discriminare se cheamă?” a precizat primarul Cristi Misăilă.