Președintele Iohannis solicită Guvernului să reglementeze legislația electorală, astfel încât românii din diaspora să nu mai fie umiliți când vor să voteze

0
148

Umilinţele la care au fost supuşi cetăţenii români la scrutinul din 26 mai nu trebuie să se mai repete niciodată. Zeci de mii de oameni au fost nevoiţi să stea ore întregi la cozi infernale pentru a-şi exercita dreptul constituţional la vot. Foarte mulţi dintre aceştia nici măcar nu au mai apucat să voteze. A fost o situaţie des întâlnită, cu precădere în secţiile de votare din străinătate.
Dreptul de vot, garantat de Constituţia României, este unul fundamental, câştigat prin multe sacrificii de români în Decembrie ’89 şi avem obligaţia să asigurăm toate condiţiile ca acest drept să poată fi exercitat de toţi cetăţenii români. Votul ţine de esenţa oricărui regim democratic şi niciun cost nu este prea mare pentru a găsi acele mecanisme electorale funcţionale, care să permită fiecărui român, din ţară şi din străinătate, să îşi exprime opţiunea.
Indiferent de contextul politic, toate instituţiile abilitate ale statului, şi în special Parlamentul, Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi Autoritatea Electorală Permanentă, au obligaţia să ia toate măsurile pentru a elimina factorii identificaţi că au condus la împiedicarea votului. Aceste măsuri trebuie să vizeze toate tipurile de alegeri – alegerea Preşedintelui României, alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, alegerea membrilor din România în Parlamentul European şi inclusiv toate tipurile de referendum – cu posibilitatea elaborării în viitorul apropiat a unui Cod Electoral care să unifice şi să omogenizeze prevederile legale privind procesele electorale.
Imediat după incidentele înregistrate pe 26 mai, am anunţat constituirea unui grup de lucru la nivelul Administraţiei Prezidenţiale. Ţin să mulţumesc, în acest context, tuturor românilor din ţară şi din străinătate care, dând dovadă de un simţ civic deosebit, ne-au transmis propunerile lor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de vot. În urma dialogului consistent cu reprezentanţi ai autorităţilor responsabile, precum şi ai organizaţiilor non-guvernamentale şi experţi în domeniul electoral, au fost identificate măsurile necesare care trebuie urgent adoptate pentru a ne asigura că toţi cetăţenii îşi pot exercita votul în condiţii decente.
În acest sens, solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an.
Solicit, totodată, partidelor şi formaţiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală şi exigenţele în materie, astfel încât situaţiile de la scrutinul din mai să fie evitate. Dacă situaţia o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituţionale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgenţă a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare. Reamintesc că Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, pe care l-am iniţiat, prevede în mod explicit angajamentul partidelor semnatare de a transpune în legislaţie, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării – atât în ţară, cât şi în străinătate – a exercitării depline şi efective a dreptului de vot de către cetăţenii români.
Am transmis astăzi o scrisoare prim-ministrului României şi preşedinţilor celor două Camere, în care sunt prezentate detaliat soluţiile identificate la nivelul grupului de lucru al Administraţiei Prezidenţiale care se impun a fi introduse rapid în legislaţia electorală. Aceste măsuri vizează: debirocratizarea procesului de votare în secţiile de votare din străinătate; dotarea corespunzătoare a secţiilor de votare; modificarea legislaţiei electorale în privinţa procedurilor de urmat la închiderea secţiilor; mărirea numărului de secţii de votare din străinătate; introducerea votului anticipat pentru alegerea Preşedintelui României; extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondenţă, care există deja pentru parlamentare, la alegerea Preşedintelui României şi la toate celelalte tipuri de alegeri. Atenţionez autorităţile statului român că au obligaţia şi responsabilitatea de a pune în aplicare aceste măsuri, pentru a se asigura că toţi cetăţenii români, din ţară sau din străinătate, îşi vor putea exercita neîngrădit dreptul la vot. (Klaus Iohannis, președintele României)