Premierul Ludovic Orban: ”Românii care vin de mâine în țară vor petrece Paștele în carantină. Vom emite o nouă ordonanță militară.”

0
352

În cursul zilei de astăzi, prim ministrul Ludovic Orban a avut o nouă întâlnire cu ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, și cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. După discuția cu cei doi miniștri, premierul Orban a spus: ”Am pregătit o nouă ordonanță militară în cursul zilei de astăzi. E aproape finală. Am evaluat situația (…) În Ialomița au venit foarte multe persoane din țări care au venit din zona roșie. Măsurile vă vor fi prezentate astăzi de Ministerul de Interne. Oriunde există o suspiciune cadrele medicale sunt testate dacă au intrat în contact cu altele infectate”. Iată declarațiile premierului Ludovic Orban:

  • Suma de 500 de euro este cuprinsă în proiectul de ordonanță al ministerului Fondurilor Europene. Luni va fi o ședință de Guvern.
  • Există contracte semnate pentru 400 de ventilatoare.
  • Vreau să transmit un mesaj foarte clar: toți cei care vor veni de mâine nu vor petrece Paștele cu familiile, ci vor fi trecuți direct în carantină.
  • În ceea ce privește activitatea centrelor de carantină, ni s-au sesizat foarte puține nereguli. Îi apreciez pe românii care respectă regulile de conviețuire în centrele de carantină.
  • Avem probleme în anumite localități, cum ar fi Țăndărei, unde este greu să explicăm oamenilor să respecte condițiile de izolare, deși am mărit efectivele. Cine nu respectă izolarea este introdus în carantină pe costuri proprii. Cine nu respectă carantina i se va face dosar penal și i se suplimentează cu 14 zile carantina. Am avut puține cazuri din acestea.
  • Există un sistem de evaluare pe fiecare localitate (…) Sigur că s-a purtat discuția asta că poate ar fi util, din cauza faptului că cei mai mulți români intră în țară la Nădlac, să se instituie un filtru în plus și carantinarea județului Arad, dar nu s-a luat o decizie în momentul de față. Nu e cazul deocamdată.
  • Am suplimentat din fondul de rezervă bugetul Sănătății, pentru a putea alimenta DSP-urile cu banii necesari pentru centrele de carantină.
  • E greu de făcut o evaluare dar alocăm bani cu prioritate de fiecare dată când este nevoie pentru lupta împotriva coronavirus. Va fi o rectificare bugetară.