Poliția Locală Focșani, îngropată de jocul politic și orgolii personale

0
170
Concursul pentru ocuparea postului de director executiv al Poliției Locale Focșani a fost învăluit într-o aură de secretomanie de neînțeles. Încă de la prima tură a concursului s-a observat că ceva nu e în regulă. La a doua, s-a amplificat. Ce urmează?
Totul a pornit anul trecut, la scurt timp după ce Cristi Misăilă s-a instalat în fotoliul de primar al Focșaniului. Noul primar s-a arătat nemulțumit de activitatea polițiștilor locali și, implicit, a șefului acestora. Astfel că, Gheorghe Ion a părăsit rapid postul de director. Urma organizarea concursului. Anunțat pentru luna martie, concursul trebuia să fie o formalitate pentru un candidat agreat de administrația PSD. Numai că aici a intervenit o problemă, tot de agreere. Adică erau mai mulți agreați, de către persoane diferite. Dacă toată lumea știa că fostul șef al Poliției Municipiului Focșani, Gicu Avasiloaie, urma să preia conducerea Poliției Locale (conform dorinței șefului PSD Vrancea), iată că acesta nu s-a înscris la concursul organizat în luna martie. A făcut-o, în schimb, un apropiat al primarului Cristi Misăilă, fost coleg la Garda Financiară (și tot cu afinități vânătorești), Andrei Coman. La momentul respectiv, părea că primarul și-a impus omul său în fruntea Poliției Locale. Dar, surpriză! Deși obținuse o notă mare la testarea scrisă și rămăsese singur în cursă, Andrei Coman nu s-a mai prezentat la ultima probă. Astfel că Primăria a reluat concursul. De data aceasta, s-au înscris atât Coman cât și Avasiloaie. Fiecare a încercat marea cu degetul, bazat pe sprijinul din umbră, tandemul Misăilă-Coman versus tandemul Oprișan-Avasiloaie. Dar, până la urmă, confruntarea nu a mai avut loc. Cu greu s-a aflat că niciun candidat nu a trecut de proba scrisă, de ieri, deși cei doi protagoniști principali așteptau ultimul hop – interviul. Este surpinzător că niciun candidat nu a obținut punctajul minim de trecere, mai ales că, în urmă cu două luni, Andrei Coman luase o notă mare (nota 9, pe surse). În mod normal, Primăria trebuie să anunțe organizarea unui alt concurs pentru ocuparea postului de director executiv al Poliției Locale.
Iată cum un post de importanță medie din administrația locală face obiectul unei lupte surde de orgolii și ambiții personale, care n-au legătură cu profesionalismul și exercitarea unei funcții publice. S-a văzut încă de la început că primarul Misăilă a preluat multe din atitudinile și metehnele șefului său de partid, acționând în consecință. Dacă în privința consilierilor locali PSD, Oprișan deține controlul, la nivelul executivului administrativ, șeful PSD trebuie să se implice direct pentru a nu scăpa situația din mână în favoarea mai tânărului Misăilă. De cealaltă parte, primarul Focșaniului se crede pe cai mari și încearcă să le arate celor din jur că el e șeful și că ar putea constitui un pol de putere alternativ. Un vis de vară, deocamdată. Misăilă a făcut ce a vrut cu mentorul său din Finanțe, Marian Lungu, pe care l-a dus la Direcția de Dezvoltare Servicii Publice și, apoi, la șefia Corpului de Control, o poziție mai bună și mai influentă. Și cu acceptul lui Oprișan, desigur. Fostul șef al Direcției de Dezvoltare, Laurențiu Mocanu, a plecat din subordinea lui Misăilă și s-a dus la Consiliul Județean. Actualul șef interimar al aceleeași direcții ar cam vrea să facă un pas asemănător. Mai sunt și alte situații confuze sau ciudate în Primăria Focșani, principala preocupare a lui Cristi Misăilă fiind, mai degrabă, consolidarea puterii proprii și mai puțin administrarea și dezvoltarea Focșaniului.
Prin urmare, concursul pentru ocuparea funcției de director executiv al Poliției Locale – unul care se înscrie în sfera normalității – a intrat în vârtejul combinațiilor politice și ambițiilor de cocoș ale politicienilor care se cred stăpâni pe plantație. Ne întrebăm dacă cei cărora li s-a promis postul respectiv vor (mai) intra în acest joc de ping pong.