PNL Vrancea, ultimul cartuș

0
O zi și o noapte furtunoase în PNL Vrancea. Calculele președintelui Cătălin Toma au fost date peste cap de votul din Consiliul Județean Executiv. Iar ce s-a întâmplat ieri, s-ar putea exacerba astăzi. Biroul Politic Județean al PNL Vrancea se reunește în această seară și are pe ordinea de zi două puncte principale: acordarea unui vot de încredere/blam președintelui Cătălin Toma și votarea listelor de candidați pentru Senat și Camera Deputaților. Ziua de ieri a demonstrat că există două grupări în PNL Vrancea care au mers pe drumuri separate, fără dialog, negocieri sau intersecții. Orgoliile și interesele personale au făcut ca filiala județeană să stea pe o bombă gata-gata să explodeze. Cătălin Toma, Nini Săpunaru, Fevronia Stoica, Ion Ștefan, Georgel Constantin, Liviu Bostan și alți lideri, primari și șefi de organizații locale împart cu toții responsabilitatea (unii mai mult, alții în mai mică măsură) situației jenante în care a ajuns filiala PNL Vrancea. Inclusiv unii lideri naționali (precum Alina Gorghiu, Teodor Atanasiu, Cezar Preda, Ilie Bolojan ș.a.), care cunosc situația destul de bine, sunt de blamat pentru au permis escaladarea tensiunilor interne de la Vrancea.
Este greu de crezut că s-ar putea ajunge în această seară la o armonie în PNL Vrancea. Poate doar un compromis care să fie acceptat de cât mai mulți, gândindu-se că se apropie vertiginos alegerile parlamentare. Nu mai este timp sau loc de lacrimi, amânări, leșinuri, tatonări. Chiar dacă se va discuta cu săbiile pe masă, se poate realiza un compromis în prelungirile din această seară (prezența unui lider național, cu imagine bună, ar putea tempera, puțin, spiritele). În timpul regulamentar, peneliștii au avut alte prostii în cap și s-au avut ca șoarecele cu pisica, spre încântarea pesediștilor. Acuzațiile reciproce de colaboraționism cu PSD se bat cap în cap. În ambele echipe există cel puțin câte un reprezentant de seamă mare susținător al USL: Cătălin Toma și, respectiv, Nini Săpunaru. În urma ședinței BPJ de astăzi, Cătălin Toma ar putea rămâne în fruntea PNL Vrancea doar dacă face un pas înapoi: nu mai candidează pentru Parlament. De fapt, Toma și-ar respecta cuvântul dat la începutul anului, atunci când le-a cerut sprijinul primarilor PNL-PDL pentru funcția de președinte unic al filialei județene. Atunci, Toma le-a promis colegilor de partid din administrația publică locală că va conduce filiala județeană fără să candideze la Parlament în acest an. Renunțarea la candidatură ar însemna un prim pas în realizarea compromisului. Apoi, este clar că Nini Săpunaru nu mai poate reprezenta o alternativă, nu poate fi viitorul PNL Vrancea. Și Săpunaru le-ar putea spune colegilor de partid, în plen, că face un pas în spate. Un alt aspect care ar detensiona situația cred că ar fi decizia ca primarii în funcție să nu candideze pe locurile eligibile, indiferent de nume. Nu știu dacă Gabriel Postolache și-ar dori atât de mult, în acest moment, să părăsească postul de primar și să meargă în Senat sau în Camera Deputaților. Iar despre Nicolae Braicău nici nu poate fi vorba, pentru că nu îndeplinește, deocamdată, criteriile de integritate (are dosar penal și este trimis în judecată) și nu ar fi validat de conducerea națională a PNL.
Acestea fiind lămurite de la început, liberalii ar putea întocmi o listă restrânsă cu cei care doresc să candideze la Parlament, din ambele tabere: Liviu Macovei, Ion Ștefan, Florin Nedelcu, Cristian Bălosu, Paul Ciubotaru, Cornel Noană, Cătălin Buscă. Poate și încă vreo 2-3. Iar dintre aceștia, în funcție de negocieri, discuții, argumente, se pot alege candidații pentru cele 3 locuri considerate eligibile, candidați care ar urma să fie validați și, în consecință, sprijiniți pentru a obține un rezultat electoral cât mai bun pe 11 decembrie (în fapt, este vorba de rezultatul întregii filiale PNL, nu doar al unei/unor persoane). Nu pare greu, nu-i așa? Sau e imposibil?