Plata salariilor bugetarilor, în pericol. Ministerul Finanțelor cere reducerea personalului din instituțiile publice

0
352

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat instituțiile bugetare din țară că vor exista probleme în asigurarea cheltuielilor bugetare în trimestrul al patrulea din acest an. Ministru Orlando Teodorovici le-a cerut șefilor de instituții bugetare să ia măsuri pentru a se încadra în cheltuielile aprobate în buget, din moment ce ”sumele propuse pentru trimestrul IV nu acoperă plata integrală a salariilor”. Acest lucru ar însemna fie o restructurare de personal fie o reducere corespunzătoare a salariilor. Între timp, Ministerul Finanțelor Publice se împrumută tot mai des de la băncile comerciale, dar și de la alte instituții financiare, pentru a acoperi cheltuielile bugetare tot mai mari. Senatorul USR Vlad Alexandrescu a făcut public documentul transmis de ministrul de Finanțe.

”Măsurile fiscale și economice inconștiente adoptate de către guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani, sub oblăduirea infractorilor Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, au creat o criză bugetară majoră. Cheltuielile sunt în creștere, iar veniturile nu reușesc să țină pasul. Promisiunile electorale populiste și măsurile fiscale care avantajează companiile și instituțiile camarilei politice de la București și ale baronilor din teritoriu riscă să creeze un colaps bugetar în toamnă. În fața unei astfel de crize, Orlando Teodorovici a trimis tuturor instituțiilor publice din țară, inclusiv instituțiilor de cultură și a institutelor de cercetare, o notificare prin care cere, în mod expres, „reducerea numărului de angajați și/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale”. Practic, instituțiile publice, inclusiv teatre, spitale, școli și centre de cercetare, sunt avertizate de Orlando Teodorovici că trebuie să impună o austeritate cruntă, totul pentru ca bugetul fantasmagoric adoptat în primăvară, cu o întârziere de aproape jumătate de an, să nu ducă la deficite bugetare galopante.

După schimbările legislative promovate de guvernarea Dragnea-Dăncilă, inclusiv creșterea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea nediscriminată a salariilor funcționarilor publici, Teodorovici îndeamnă acum instituțiile publice să strângă cureaua și să sufere de pe urma proastei guvernări a PSD-ALDE, apelând la austeritate și tăieri de salarii pentru a evita reducerea personalului. Toate acestea în condițiile în care multe instituții sunt deja subfinanțate și nu își pot îndeplini menirea stabilită de legislația în vigoare. Ultimatumul semnat de Orlando Teodorovici arată caracterul heirupist, nerealist și toxic al unei guvernări care acționează într-o logică populistă și ipocrită, crescând cheltuielile fără să se asigure că veniturile pot să le acopere. După ce au adoptat pensii speciale și au crescut indemnizațiile demnitarilor, guvernarea PSD-ALDE amenință acum cu tăieri de salarii și concedieri în sectorul public. Din informațiile primite din instituțiile publice, fondul de salarii are lipsă în lunile septembrie și decembrie, din pricina „trimestrializării”, o inovație marca Vâlcov.”, a scris senatorul Vlad Alexandrescu pe Facebook.