Peste 170.000 de români au plecat în stațiunile din țară de Revelion, unde au cheltuit aproape 44 milioane euro

0
318

Estimările operatorilor din turism indică un număr de peste 170.000 de turişti care şi-au petrecut Revelionul 2019/2020 în ţară, cu 2,5% mai mult decât în anul precedent. Românii au cheltuit în această minivacanță aproape 44 de milioane de euro, în creştere cu 10%, comparativ cu Revelionul 2018/2019. „România rămâne principala opţiune de vacanţă atât a turiştilor români, dar şi a unui număr din ce în ce mai mare de turişti străini care au început să ia în calcul ţara noastră ca destinaţie de Revelion. Tarifele de cazare accesibile, mâncarea mai ieftină decât oriunde în destinaţiile concurente şi distribuirea voucherelor de vacanţă au ajutat la majorarea numărului de turişti.  Cu toate acestea, vremea caldă, anormală pentru această perioadă, a scăzut cererea pentru destinaţiile de schi interne şi externe”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Destinațiile preferate au fost, și de această dată, pensiunile din sectorul agroturistic. „Aşa cum era de aşteptat, cel mai mare număr de locuri vândute de Revelion s-a înregistrat în turismul rural, 58.500 de turişti petrecându-şi noaptea de Revelion la pensiuni, cu 2,6% mai multi faţă de anul trecut. În aceste destinaţii s-au înregistrat sejururi de până la cinci nopţi datorită pachetelor consistente de servicii”, potrivit reprezentanţilor FPTR. La rândul lor, staţiunile balneare au găzduit de sărbătorile de iarnă peste 25.600 de români, în scădere cu 9,3%, faţă de anul trecut. Creşteri s-au înregistrat în zonele montane, unde 49.300 de persoane au optat să-și petreacă minivacanța de Revelion la munte, cu 32,4% mai mult față de anul trecut, principalele staţiuni montane fiind arhipline în această perioadă. Ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României au fost alese de peste 31.500 de persoane, aproximativ acelaşi număr ca şi în anul anterior. În schimb, în Delta Dunării şi pe litoralul românesc numărul turiştilor a fost destul de scăzut din cauză că numărul locurilor de cazare încălzite a fost restrâns. „În ceea ce priveşte tarifele percepute în perioada Revelionului, se constată că acestea s-au majorat faţă de 2019 cu o medie de 12%, cu mult sub creşterea elementelor care compun tariful, cum ar fi utilităţile şi salariile, care au avut creşteri de până la 25% în anul 2019, diferenţa fiind compensată prin scăderea TVA-ului, dar mai ales prin scăderea profitului hotelurilor  Astfel, românii au cheltuit peste 210.857 milioane de lei pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară, în creştere cu 17,5% faţă de anul anterior. Ca deobicei cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Strajă, Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina”, se menționează în statisticile FPTR.

Pe de altă parte, românii care au plecat să îşi petreacă minivacanţa de sărbători în străinătate au avut de ales între destinaţii de schi şi sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în oraşe europene şi destinaţii exotice îndepărtate. Chiar dacă au beneficiat de un număr mare de zile libere, datele operatorilor de turism arată că mai puțin de 11.000 de turişti români au optat pentru petrecerea Revelionului în străinătate. Numărul acestora a scăzut cu aproximativ 2% faţă de anul 2019, românii cheltuind afară aproximativ 6 milioane de euro. Cei mai mulţi şi-au cumpărat pachete pentru destinaţii de schi şi sporturi de iarnă în Austria, Franţa, Italia şi Bulgaria. Ca şi anul trecut, anul acesta s-a menţinut interesul pentru destinaţii tip city-break, precum şi pentru ţările cu clima caldă din zona Orientului Mijlociu – Egipt, Maroc, Istanbul sau Dubai. Printre preferinţele românilor s-au aflat şi destinaţiile exotice, precum Republica Dominicană, Maldive, Singapore, Mauritius şi Thailanda.