luni, mai 27, 2024
AcasăComuna meaNISTORESTIPesta porcină africană descoperită la un mistreț vânat la Nistorești

Pesta porcină africană descoperită la un mistreț vânat la Nistorești

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la 1 mistreț vânat în județul Vrancea, pe raza fondului de vânătoare 17 Nistorești. Suspiciunea a fost emisă la data de 12.11.2020  în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Vrancea. Proba a fost trimisă către IDSA București care, în data de 13.11.2020, a confirmat suspiciunea.

A fost convocată o ședință a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Vrancea, sub coordonarea prefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții. Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, toți porcii domestici din zonele infectate să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație, reducerea efectivului de mistreţi pentru zonele neafectate de PPA, prin vânarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. (DSVSA Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu