Pesta porcină africană, confirmată în gospodării din satele Voetin și Muncelu

0
266

În data de 13.08.2021, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane într-o gospodărie având ca efectiv total 1 porc, situată în localitatea Voetin, comuna Sihlea, precum și într-o gospodărie din localitatea Muncelu, comuna Străoane, tot cu un singur porc. În urma confirmării diagnosticului de către LSVSA Vrancea, serviciile veterinare au intervenit de urgență. Gospodăriile din Voetin și din Muncelu au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.
Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţii prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie. D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic. (sursa: DSVSA Vrancea)