Pensionarii militari se simt nedreptățiți de legea pensiilor și cer Parlamentului și Guvernului să fie consultați când se iau decizii

0
339

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor susține demersul  structurilor asociative ale pensionarilor militari care solicită Parlamentului și Guvernului repararea legii pensiilor militare. Pensionarii militari, printre care se numără și foști angajați ai sistemului penitenciar, cer să fie consultați atunci când sunt adoptate măsuri care îi afectează și cer să fie respectați prin eliminarea măsurilor discriminatorii dispuse de Guvern în 2017. Începând cu septembrie 2017, pensiile militare au fost ciuntite cu peste 30% prin aplicarea unui plafon la media salariilor nete care îi discriminează pe cei care ar ieși la pensie ulterior acestei date, prin faptul că o serie de drepturi salariale sunt excluse la calculul pensiei. Această măsură lipsește de conținut norma legală care prevede acordarea Semnului onorific în Serviciul Patriei, singura recunoaștere a serviciului în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională cu influență directă asupra pensiilor. Astfel, majorările pentru 15, 20 și 25 de ani de serviciu sunt, practic, eliminate. Mai jos redăm în integralitate comunicatul structurilor asociative ale pensionarilor și rezerviștilor militari.

COMUNICAT

În ziua de 11 iunie 2018 a avut loc la sediul Federației Militarilor din România, ședința Grupului de lucru al FORUMULUI, ședință desfășurată la solicitarea ANCMRR, sub președinția domnului gl. rtr. Nicolae GROPAN.
S-au discutat și stabilit următoarele:
1. Solicitarea, în regim de urgență, a unor întâlniri cu președinții celor doua camere ale Parlamentului, cu miniștrii apărării, muncii și protecției sociale precum și al justiției dar și cu directorii serviciilor cu atribuții în securitatea națională, întâlniri prin care să cerem exprimarea clară a poziției acestor instituții față de personalul care a acționat și acționează în cadrul structurilor de apărare, ordine publică și securitate națională;
2. Pregătirea și organizarea unui miting de protest în prima săptămână a următoarei sesiuni parlamentare, miting care să reunească toate structurile asociative din sistemul de securitate națională, asociații federații, sindicate, etc.                                                           
3. Participarea la ședința Camerei Deputaților, ședință care va pune în discuție renumita OUG 59/2017.

Au mai fost discutate, dar nu au fost aprobate, problema pichetării sediilor PSD și ALDE, precum și solicitarea unei audiențe la șeful DGF. Totodată, s-a stabilit ca președinția Forumului să ia în discuție, împreună cu președintele Ordinului Militar de România, problema înaintării unui memorandum către EUROMIL. La solicitarea privind acțiunea penală împotriva ministrului muncii, Lia Olguța Vasilescu, s-a stabilit ca în termen de 10 zile să se înainteze secretariatului Forumului, propuneri și motivația acestor propuneri.

Presedintele ANCMRR, dl. gl. rtr. Nicolae BAHNAREAN, a solicitat pregătirea și desfășurarea unor acțiuni concrete printre care: trimiterea unei scrisori către Birourile permanente ale celor doua camere ale Parlamentului prin care să se ceară neintroducerea pe ordinea de zi a OUG 59 și retrimiterea ei în comisiile de apărare, precum și trimiterea unei scrisori tuturor parlamentarilor pentru a nu vota o lege neconstituțională. Scrisoarea va fi întocmită, în proiect, de ANCMRR și AORR, și va fi dezbătută de toți semnatarii protocolului de colaborare. S-a aprobat întocmirea unei scrisori publice prin care cerem DEMISIA DE ONOARE a miniștrilor apărării și internelor pentru neonorarea obligațiilor față de personalul activ și în rezervă din cele două instituții.

La propunerea gl. rtr. Nicolae GROPAN s-a hotărât deplasarea participanților la ședința Grupului de lucru, la Camera Deputaților, pentru a solicita o întrevedere cu președintele acestei camere. Întrevederea nu a avut loc datorită absenței acestuia. S-a realizat, însă, o întâlnire cu consilierul președintelui Senatului, Ionuț Ciprian NEGOIȚĂ, întâlnire prin care i s-au prezentat acestuia, pentru a-l informa pe dl. C.P. Tăriceanu, prezent la o activitate planificată și în curs de desfășurare, problemele legate de evoluția discutării și aprobării OUG 59, dar și eforturile făcute de reprezentanții structurilor asociative pentru eliminarea art. VII din OUG 59/2017 și art. 40 din OUG 57/2015. S-a manifestat deschidere spre dialog și informare reciprocă, prin președintele Forumului, despre modalitățile de soluționare a problemelor ridicate de cei 15 reprezentanți ai structurilor asociative prezenți la întâlnire.

Vă informăm că au fost trimise (și înregistrate) scrisorile către ministrul apărării și cel al muncii și protecției sociale, scrisori aprobate la ședința Forumului din 5 iunie a.c., totodată au fost trimise și scrisorile către președinții celor două camere ale Parlamentului prin care se solicită întâlnirea, de urgență, a acestora cu reprezentanții Forumului.

(Președintele FORUMULUI structurilor asociative din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională – gl. bg. rtr. Nicolae GROPAN)