marți, iulie 16, 2024
AcasăStiri InterneOrdonanță modificată: Dacă rezultatul testelor antidrog nu vine în maximum 72 de...

Ordonanță modificată: Dacă rezultatul testelor antidrog nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi

Guvernul a modificat, astăzi, OUG 84 care vizează, printre altele testarea antidrog a conducătorilor auto. Noua ordonanță de urgență prevede că instituțiile de medicină legală trebuie să finalizeze analizele toxicologice și să comunice rezultatele structurilor de poliție în maximum 72 de ore de la recoltarea mostrelor biologice de la șoferii testați pentru consum de substanțe psihoactive. Aceasta se aplică în cazul șoferilor care refuză sau nu pot să se supună testării pe teren sau celor testați cu mijloace tehnice certificate care indică prezența substanțelor psihoactive. În plus, permisul de conducere reținut ca urmare a testării pozitive pentru substanțe psihoactive va fi restituit în baza buletinului de analiză toxicologică care atestă absența substanțelor în organism sau la împlinirea termenului de 72 de ore dacă nu a fost comunicat rezultatul​.

Iată, mai jos, principalele prevederi ale noii ordonanțe de urgență:

Pentru reducerea timpilor de așteptare, se stabilește un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice în vederea constatării prezenței sau absenței substanțelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge și comunicarea acestora de către instituțiile de medicină legală către structurile Poliției Române. Termenul se calculează de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice. Această procedură vizează mostrele biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive. Aplicarea acestor reglementări va fi atent monitorizată. Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne vor prezenta lunar Guvernului o analiză comună cu privire la capacitatea de respectare a termenului de maximum 72 de ore. Șoferii își vor primi carnetul de conducere înapoi în baza rezultatului analizelor probelor biologice care atestă absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge.
De asemenea, un șofer își poate primi înapoi carnetul și în cazul în care instituțiile de medicină legală nu au comunicat rezultatul în timp util, respectiv la expirarea celor 72 de ore de la recoltare.

Pentru punerea în aplicare a acestor dispoziții, precum și pentru stabilirea normelor privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor biologice în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive, Guvernul va aproba o Hotărâre. Proiectul de hotărâre va fi inițiat în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, de către Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne. Până la intrarea în vigoare a acestei Hotărâri, se aplică, în continuare, Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.512/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor biologice în vederea probaţiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier.

Persoanele ale căror permise de conducere au fost retrase sau reținute ca urmare a refuzului de a fi testate cu aparate drug test sau etilotest sau ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, beneficiază de termenul de 72 de ore. Aceste prevederi se aplică și șoferilor care au refuzat testarea sau au fost testați cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, în perioada scursă de la intrarea în vigoare a OUG 84 până în prezent, iar termenul de 72 de ore curge de la data intrării în vigoare a ordonanței aprobată azi.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu