Opt ani de activitate SMURD în Vrancea

0

Luni, 5 februarie a.c., aniversăm 8 ani de la înfiinţarea SMURD-ului în judeţul Vrancea. Primele echipaje de paramedici vrânceni au fost operaţionalizate în cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani şi Secţiei de Pompieri Adjud la începutul lunii februarie 2010, iar după doi ani, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a devenit funcţional şi în cadrul subunităţilor de pompieri din Vidra şi Panciu. Activitatea echipajelor S.M.U.R.D. se desfăşoară prin colaborarea dintre Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea şi Unitatea de Primiri Urgenţe – S.M.U.R.D. din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani, sub coordonarea medicului şef, dr. Dana Mariana Dincă, şi sprijinită de asistentul medical principal din cadrul I.S.U. Vrancea. Solicitările de acordare a asistenţei medicale prespitaliceşti se primesc în sistem integrat la dispeceratul ISU – SAJ, iar alocarea resurselor materiale şi umane pentru intervenţie este stabilită prin colaborarea dispecerilor celor două structuri.

Pentru acordarea primului ajutor calificat, I.S.U. Vrancea intervine cu patru ambulanţe tip B, încadrate cu paramedici care au urmat cursuri de pregătire în acordarea primului ajutor calificat privind efectuarea procedurilor de descarcerare şi alte operaţiuni de salvare. De asemenea, deoarece intervenţiile la care sunt solicitate echipajele S.M.U.R.D. includ toate urgenţele ce pun viaţa persoanelor în pericol imediat, inclusiv accidente rutiere, explozii, accidente de muncă sau casnice etc., în dotarea I.S.U. Vrancea există şi două autospeciale de descarcerare şi prim ajutor calificat și o autospecială de transport personal și victime multiple. Una dintre acestea – o autospecială pentru descarcerare de capacitate grea şi prim ajutor calificat, cu tracţiune 4×4 – este destinată intervenţiei pentru descarcerare şi salvare în cazul producerii diferitelor tipuri de accidente de circulaţie (auto şi feroviare), tehnologice sau catastrofe, în scopul eliberării persoanelor surprinse şi acordării primului ajutor calificat la locul producerii evenimentelor.

Numai în anul 2017 structurile de intervenţie din cadrul S.M.U.R.D. au fost solicitate pentru soluţionarea a 3083 cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat. Dintre acestea, 2930 au reprezentat intervenţii propriu zise, 22 au fost intervenţii la asistenţa persoanelor, 21 intervenţii la descarcerare, iar 78 intervenţii la incendii. Paramedicii au asistat 2962 persoane pe parcursul anului trecut, dintre care 2769 adulţi şi 168 copii. Rata intervenţiilor SMURD la suta de mii de locuitori a fost de 743,04, iar cele mai multe intervenţii s-au înregistrat în localităţile Focşani – 846, Adjud – 374, Vidra – 154, Rugineşti – 109, Păuneşti – 102 și Homocea – 100.

Pentru a putea ajunge la toate solicitările medicale, indiferent de zonă şi condiţii meteo, I.S.U. Vrancea are primite în folosință de la Consiliul Județean Vrancea două autospeciale cu capacitate mărită de trecere (ATV 8×8 şenilat) destinate intervenţiei în zonele greu accesibile, acolo unde ambulanţele S.M.U.R.D. nu ar putea ajunge din cauza impracticabilităţii căilor de acces. „Aniversăm opt ani de când paramedicii vrânceni, cu perseverenţă şi profesionalism, îşi îndeplinesc misiunile încredinţate. În această perioadă, s-au înregistrat peste 25000 de misiuni şi, datorită rezultatelor obţinute, SMURD-ul continuă să acorde sprijin cetăţenilor cu aceeaşi determinare de a face bine.” a transmis colonel Chiscop Flaviu-Dorel, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Anghel Saligny” al judeţului Vrancea.

Sursa: Compartimentul Informare și Relații Publice al ISU Vrancea