Operațiunea ”Trofeul”: 100 arme, peste 10.000 bucăți de muniție și aproape 1.500 kg carne de vânat confiscate

0
1213

Poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase au constatat 256 de infracţiuni şi au indisponibilizat 100 de arme, peste 10.000 de bucăţi de muniţie, 1.460 kg. carne de vânat, 55 de exemplare de vânat din diferite specii şi 72 de trofee, în urma unei acţiuni derulate la nivel naţional pentru verificarea legalităţii organizării şi desfăşurării partidelor de vânătoare la care participă vânători români şi străini.

În perioada 1 iulie – 31 august 2022, poliţiştii au desfăşurat, la nivel naţional, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, acţiunea „TROFEUL”, al cărei scop a fost verificarea legalităţii organizării şi desfăşurării partidelor de vânătoare la care participă vânători români şi străini. Astfel, au fost organizate 311 acţiuni punctuale, în cadrul cărora au fost verificate 125 de partide de vânătoare, la care au participat 359 de cetăţeni străini. De asemenea, au fost verificate 34 de persoane juridice (armurieri) ce desfăşoară operaţiuni cu arme şi muniţii şi 140 de gestionari ai fondurilor cinegetice unde s-au desfăşurat partidele de vânătoare.

Ca urmare a acestor activităţi, poliţiştii au constatat 256 de infracţiuni, dintre care 114 prevăzute şi pedepsite de Legea nr. 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, 69 de infracţiuni prevăzute de Codul Penal privind nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi 73 de alte infracţiuni. Dintre cele 114 infracţiuni prevăzute şi pedepsite de Legea 407/2006, 3 fapte de natură penală au fost comise de persoane juridice (armurieri), 35 de către gestionarii fondurilor cinegetice şi 76 de către persoane fizice de cetăţenie română. Ca urmare a constatării celor 256 de infracţiuni, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 100 de arme, 10.107 bucăţi de muniţie, 1.460 kg. carne de vânat, 55 de exemplare de vânat din diferite specii, 72 de trofee, 5 autovehicule, 29 de capcane şi laţuri, precum şi alte 33 de bunuri şi obiecte (lunete, camere de termoviziune, dispozitive de ochire pe timp de noapte, proiectoare, suliţe, ş.a.).

De asemenea, au fost aplicate, în total, 154 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 49 conform prevederilor Legii nr. 407/2006, iar restul de 105 sancţiuni au fost aplicate conform prevederilor Legii nr. 295/2004, în valoare totală de 127.820 de lei. Dintre cele 49 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, 12 au fost aplicate gestionarilor fondurilor cinegetice, 34 cetăţenilor români şi 3 cetăţenilor străini, iar dintre cele 105 contravenţii la Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor, componentelor esenţiale şi al muniţiilor, 102 au fost aplicate vânătorilor de cetăţenie română, una a fost aplicată unui armurier, restul de două sancţiuni fiind aplicate cetăţenilor străini.

Exemplu:
La data de 15 iulie 2022, poliţiştii din Sibiu au pus în executare 2 mandate de percheziţie domiciliară, în cadrul unui dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de braconaj cinegetic. Astfel, la locuinţa unui bărbat din localitatea Sebeşu de Sus, judeţul Sibiu, au descoperite două arme de vânătoare, 100 de bucăţi de elemente de muniţie, deţinute legal de persoana în cauză, dar păstrate în mod necorespunzător, 3 trofee de cerb, 2 (două) trofee de capră neagră, 26 de trofee de căprior, 14 (trofee) mistreţ, fără ca acestea să prezinte vreun crotaliu, precum şi 14 articole pirotehnice din categoria F3. Totodată, bărbatul percheziţionat deţinea în captivitate (exploataţie agricolă) 3 exemplare de mistreţ mascul şi femelă-metiş, crotaliate de medicul veterinar şi 7 exemplare de purcei de mistreţ – necrotaliaţi la momentul controlului. În cauză, s-a extins urmărirea penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de efectuarea operaţiunilor cu articole pirotehnice fără drept. Armele, muniţia şi trofeele au fost ridicate de poliţişti, în vederea continuării cercetărilor. Faţă de persoana în cauză a fost luată măsura sancţionării contravenţionale, cu amenda de 5.001 lei, iar, ca măsură complementară, a fost dispusă anularea dreptului de deţinere, port şi folosire de arme letale. Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale. (sursa: IGPR)


Surprize La Domicliu Focsani
Comandă o Surpiză la Domicliu ! Livrăm în toată Vrancea, la Data și Ora Stabilită de Tine!


Administrare și Mentenanță Site-uri de Prezentare și Magazin Online></a></div>    </div>

    <footer>
      <!-- post pagination -->      <!-- review -->
      <div class=
Articolul precedentVIDEO-FOTO Primele ninsori din acest sezon/ În Munții Vrancei, vânt în rafală
Articolul următorDocumentațiile pentru extinderea și înființarea de noi rețele de gaze naturale în Vrancea sunt în graficul prevăzut