ONG-urile, coșmarul pesediștilor

0
Fără dezbateri și amendamente, plenul Senatului a aprobat, tacit, proiectul inițiat de parlamentarii PSD Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae care introduce modificări dure pentru organizațiile neguvernamentale.
Guvernul a dat aviz negativ acestei inițiative. Proiectul prevede că fundațiile și asociațiile sunt obligate să publice, la fiecare 6 luni, o declarație detaliată de venituri și cheltuieli în care să fie menționată fiecare persoană care a dat bani respectivei fundații sau asociații și valoarea acestui venit. În caz contrar, asociația respectivă își încetează „de îndată” activitatea. „Asociațiile, fundațiile și federațiile au obligația de a publica semestrial, până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, în Monitorul Oficial partea a IV-a, declarațiile de venituri și cheltuieli pentru semestrul precedent. În declarația publicată se menționează distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum și valoarea acestuia. Nepublicarea declarației atrage de drept suspendarea activității asociației pentru 30 de zile. Dacă în acest termen declarația nu se publică, asociația, fundația sau federația își încetează activitatea de îndată.”, se arată în proiectul parlamentarilor PSD. Urmează ca proiectul să ajungă în dezbaterea Camerei Deputaților.
Această inițiativă a stârnit protestul celor care activează în societatea civilă. Un reprezentant al societății civile, care luptă pentru alinarea și salvarea copiilor cu afecțiuni oncologice – fosta jurnalistă Melania Medeleanu – a transmis un mesaj dur către inițiatorii proiectului.

Multă ticăloșie trebuie să-ți curgă prin vene ca să gândești o astfel de lege! Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu, doamnelor și domnilor, în toată splendoarea mizeriei lor! Acum imaginați-vă că Asociația MagiCAMP, care are 6 oameni în total, va trebui să raporteze semestrial (nu ca sălile de jocuri de noroc și cazinourile, care fac asta o dată pe an!) numele celor 100.000 de oameni care trimit un sms de 2 euro. Și ale celor mulți, care, din sărăcia lor, trimit câte 20 de lei în sprijinul copiilor cu afecțiuni oncologice. Cam cât timp ne ia să facem asta o dată pe semestru? Ne blochează activitatea. Timpul în care noi ne ocupăm cu astfel de raportări în loc să facem ceea ce statul nu e în stare să facă e timpul în care ei își văd mai departe de distrugerea României. Care e acela care n-a mers la vot, că oricum nu contează? Tare aș vrea să văd dacă mai crede asta”, a scris Melania Medeleanu pe Facebook. Asociația MagiCAMP derulează, în această perioadă, o campanie emoționantă de strângere de fonduri pentru construirea în București a unui refugiu pentru părinții copiilor cu afecțiuni oncologice.