Omagiu adus generalului aviator vrâncean Andrei Popovici, la 140 de ani de la naștere

0
145
În deplin acord cu manifestările dedicate aniversării, anul acesta, a 110 ani de aeronautică militară în România, continuăm și în luna august comemorarea fabuloasei personalități a Aeronauticii Române, generalul aviator vrâncean ANDREI POPOVICI, comandantul eroicului Grup 2 Aeronautic în Bătălia Aeriană de la Mărășești, în contextul împlinirii, anul acesta, la 6 august, a 100 de ani de la punerea pietrei fundamentale la temelia Mausoleului Recunoștinței Naționale din această localitate. Pentru marcarea, așa cum se cuvine, a celor 140 de ani de la nașterea marelui aviator, în data de 18 august 2023, în Stația CFR Cotești, locul de naștere al generalului POPOVICI ANDREI, am organizat dezvelirea unei plăci comemorative din marmură în amintirea sa. Manifestarea se desfășoară cu aprobarea și participarea Forțelor Aeriene Române, acordul Regionalei CFR Galați de instalare a plăcii, precum și cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cotești.
La ceremonialul militar și religios care se va desfășura pe peronul Gării CFR Cotești, suntem onorați de participarea unui detașament de excelență din Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” Boboc, sublocotenenți piloți promoția 2023, cursanți ai Cursului de bază, sub conducerea comandantului acestei structuri de elită, personal din Baza 91 Logistică a Forțelor Aeriene „General Aviator Andrei Popovici”, invitați speciali din cadrul instituțiilor publice civile și militare, membri și simpatizanți ai asociației noastre, iubitori de pretutindeni ai Aeronauticii Militare Române.
Punctul central de atracție va fi reprezentat de spectacolul aerian oferit de aeronavele din dotarea Școlii Aripilor Românești de la Boboc (avioane IAK 52 și IAR 99, precum și elicoptere IAR 316B), generalul ANDREI POPOVICI fiind comandantul Școlii Militare de Pilotaj în anul 1914 și primul comandant, în anul 1918, al primei instituții militare de învățământ aeronautic din România Mare.
Totodată, Asociația „MĂRĂȘTI 1917 – MAREȘALUL AVERESCU” va prezenta la sol replica funcțională la scara 1/1 a Aeroplanului FARMAN-III 1909, realizat cu ocazia aniversării a 110 ANI DE ZBOR LA FOCȘANI, care a fost și primul avion pe care s-a instruit celebrul aviator. (comandor aviator (ret.) lect. univ. dr. Jănel Tănase, președintele Asociației ”MĂRĂȘTI 1917-Mareșalul Averescu)