Oficial: Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 se amână pentru anul viitor

0
339

Astăzi, Comitetul Internațional Olimpic a confirmat, printr-un comunicat publicat pe site-ul său oficial, amânarea cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din cauza pandemiei de coronavirus. Decizia a fost cerută de mai multe federații, sportivi și țări și a fost luată în urma unei discuții între președintele CIO, Thomas Bach, și prim ministrul Japoniei, Shinzo Abe. ”În circumstanţele actuale şi bazându-ne pe informaţiile oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, preşedintele CIO şi prim-ministrul Japoniei au concluzionat că ediţia a 32-a a Jocurilor Olimpice, de la Tokyo, trebuie reprogramată dincolo de 2020, dar nu mai târziu de vara anului 2021, pentru a avea grijă de sănătatea sportivilor, a tuturor celor implicaţi în Jocurile Olimpice şi a comunităţii internaţionale”, se arată în comunicatul CIO.

Decizia Comitetului Internațional Olimpic a fost salutată și de oficialii români. „Amânarea Jocurilor Olimpice, la fel ca în cazul EURO 2020, era de aşteptat dată fiind evoluţia destul de gravă a crizei coronavirusului. Este o măsură care a fost cerută în primul rând de sportivi, dar şi de foarte multe ţări, dintre cele mai puternice care participă la JO – Statele Unite, Marea Britanie sau Canada. Toată lumea a înţeles că înainte de toate trebuie pusă sănătatea sportivilor, a staff-urilor, dar şi a spectatorilor. Ni se confirmă că deciziile luate de România deja de câteva săptămâni, de a suspenda activitatea, atât la nivel de competiţii, dar şi la nivelul pregătirii centralizate a loturilor naţionale, au fost întemeiate şi binevenite. Nu vrem să vedem sportivi bolnavi, preferăm să îi avem sănătoşi pentru performanţe viitoare. Noi suntem cu toate Centrele Sportive Naţionale închise încă de la finalul săptămânii trecute şi aşa vom rămâne. Măcar acum ar fi bine ca cei care au tot criticat şi pus presiune asupra autorităţilor pentru a continua activitatea sportivă să se oprească şi să înţeleagă că ar fi făcut foarte mult rău propriilor colegi şi sportivi prin ceea ce solicitau pentru că în acest moment nimeni nu-şi poate asuma sănătatea şi siguranţa sportivilor. (…) Aş vrea să le mulţumesc şi sportivilor şi antrenorilor care mi-au transmis direct sugestiile lor în această perioadă şi să îi felicit că au ales să gestioneze responsabil această situaţie de criză şi să pună în momentele acestea dificile sănătatea lor mai presus de orice rezultat sau medalie. Trăim vremuri care ne pun pe toţi la încercare, la nivel psihic, moral, dar şi ca societate. E timpul să acţionăm solidar, în echipă, iar oamenii din lumea sportului înţeleg jocul de echipă cel mai bine”, a declarat ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuț Stroe. ”Totul trebuie recalculat, regândit. Eu mă bucur că această decizie de amânare a Jocurilor Olimpice a venit foarte repede. Președintele CIO, Thomas Bach, dădea asigurări săptămâna trecută că Jocurile vor avea loc, dar lucrurile au evoluat foarte repede. Este o decizie corectă. De acum încolo, fiecare trebuie să-și regândească strategia. Nu e nimic de făcut, decât să mergem înainte. Nu numai japonezii vor avea probleme financiare. Se prăbușesc economii, companii, multe țări vor avea de suferit după această criză”, a spus și președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, în cadrul unei emisiuni la Digi Sport.

Jocurile Olimpice de la Tokyo erau programate în perioada 24 iulie – 9 august a.c. România are, deja, 60 de sportivi calificați, alții urmând a disputa ultimele etape de calificare.