Obștea Păulești, amendată pentru nereguli la expediția a 35 m.c. lemn de fag

0
235

Mai mulți operatori economici și persoane fizice au primit amenzi pentru exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea cu încălcarea leagii a materialelor lemnoase, informează IPJ Vrancea. De la Obștea satului Păulești, Poliția a confiscat contravaloarea unei cantități mari de lemn, livrată fără proveniență legală, informeză IPJ Vrancea.

În perioada 04 – 10 iulie a.c., polițiștii vrânceni au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice privind exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase, ocazie cu care au fost obţinute următoarele rezultate:

La data de 7 iulie a.c., ora 09:00, pe raza municipiului Focșani a fost depistat un bărbat din comuna Vânători, sat Jorăști, care transporta cu o autoutilitară, cantitatea de 3,00 m.c. lemn de foc din specia fag, cu un aviz de însoțire secundar al cărui termen de valabilitate expirase.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional în conformitate cu prevederile art. 19 alin. (1) lit. e din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 3,00 m.c. material lemnos, care a fost predată în custodia specialiștilor silvici din cadrul Ocolului Silvic Focșani.

La data de 8 iulie a.c., ora 16.10, pe raza municipiului Focșani – Șoseaua Vrancei, a fost depistată o autoutilitară condusă de un bărbat din orașul Odobești, în care s-a depistat cantitatea de 3,27 m.c., cherestea tivită din specia rășinoase, pentru care nu au fost prezentate documente legale de proveniență (aviz de însoțire).
Bărbatul a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 3,27 m.c. material lemnos, care a fost predată în custodia reprezentanților Ocolului Silvic Focșani.

La data de 5 iulie a.c., cu ocazia controlului circulației materialului lemnos pe DC 144 –Vârteșcoiu sat Faraoanele, a fost depistată o autoutilitară, condusă de un bărbat din comuna Broșteni, care transporta cantitatea de 2,00 m.c. lemn de foc din specia stejar, pentru care nu a putut prezenta documente legale de proveniență.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 2,00 m.c. material lemnos.

La data de 7 iulie a.c., în fondul forestier de pe raza administrativ teritorială a comunei Tulnici, în suprafața de pădure ce aparține unui bărbat din localitate, situată în punctul „Lepșa-Mănăstire”, a fost depistat un bărbat care a tăiat fără drept și sustras un arbore din specia molid.
În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.

La data de 9 iulie a.c., ora 16.10, pe DN 2M – oraș Odobești, a fost depistat un bărbat din comuna Mera, care transporta cu autoutilitară cantitatea de 4,50 m.c. lemn de foc din specia fag, pentru care a prezentat un aviz de însoțire primar, fără ca datele înscrise în acest document să corespundă din punct de vedere cantitativ și al speciei.
Bărbatul a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. (1) lit. n din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 4,50 m.c. material lemnos, care a fost predată în custodia specialiștilor silvici din cadrul Ocolului Silvic Focșani.

La data de 7 iulie a.c., în fondul forestier de pe raza administrativ teritorială a comunei Tulnici, a fost verificat modul de exploatare al masei lemnoase de către Obștea satului Păulești, ocazie cu care s-a stabilit că obștea a expediat cantitățile de 35,06 m.c. lemn de foc din specia fag și 3,03 m.c. lemn de lucru din specia rășinoase, fără proveniență legală.
Astfel, Obștea satului Păulești a fost sancționată contravențional conform art. 19 alin. (1) lit. a din Legea nr. 171/2010, fiind confiscată contravaloarea cantității de 38,09 m.c. material lemnos.

La data de 7 iulie a.c., ora 16.50, pe DN 2D – oraș Odobești, a fost depistat un bărbat din comuna Mera, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 4,10 m.c. lemn de foc din specia fag, pentru care a prezentat un aviz de însoțire, fără ca datele înscrise în document să corespundă din punct de vedere cantitativ și al speciei.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. (1) lit. n din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 4,10 mc. material lemnos, care a fost predată în custodia reprezentanților Ocolului Silvic Focșani. (IPJ Vrancea)