Nu se fac nunți, botezuri, mese festive! Poliția anunță controale în restaurante, baruri, cămine culturale, săli de evenimente

0
1860

Având în vedere faptul că a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 856/14.10.202 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-190, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea le reamintește cetățenilor: Potrivit art. 1, pct. 12 din Anexa 3 – se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente;” precum și pct.13 -”se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente;” Totodată, potrivit aceluiași act normativ, art. 6, pct. 6 din Anexa 3 – ”nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci.” Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritatea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că vor fi desfășurate și în perioada următoare activităţi de verificare și instruire cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus și pentru a proteja cetăţenii. Ne dorim ca în cât mai puţine situaţii să fim nevoiţi să aplicăm sancţiuni, şi ca toţi cetăţenii să respecte efortul comun depus până în acest moment şi deciziile autorităților pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu noul Coronavirus.

Totodată, vă amintim că nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, de a purta masca de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura, în spaţiile unde este obligatoriu, constituie contravenţie şi se sancţionează, conform Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID 19, cu amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei. Potrivit Codului penal, capitolul V- Infracţiuni contra sănătăţii publice – art. 352 – zădărnicirea combaterii bolilor:

(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă.

Reamintim faptul că a fost înființată o linie TelVerde – 0800800165, la care cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară. Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea vă recomandă să respectați cu strictețe prevederile legale privind respectarea măsurilor dispuse pe timpul stării de alertă în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de Covid-19 și normele de conviețuire socială atât pentru siguranța dumneavoastră, cât și pentru siguranța celor dragi! (IPJ Vrancea)