Noi focare de pestă porcină africană

0
68

În data de 15 august a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din două gospodării din comuna Borcea, județul Călărași, situată la limita teritorială cu județul Ialomița. În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență. Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport și a fost dispusă  uciderea porcinelor din cele două gospodării și ecarisarea carcaselor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Ialomița, reunit astăzi, a dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, uciderea preventivă a porcinelor din cele două gospodării și ecarisarea carcaselor. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte și cele sacrificate. Proprietarii animalelor vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. (comunicat ANSVSA)

Conform datelor oficiale, în perioada 1 ianuarie-10 august 2018, au fost confirmate 645 focare de pestă porcină africană, dintre care 640 în gospodăriile populației. În plus, s-au confirmat și 30 de cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți. Până la confirmarea cazurilor din Călărași, focarele se înregistraseră în 8 județe, din nord vestul și din sud estul țării.