joi, martie 28, 2024
AcasăEconomicNe pregătim să exportăm carne de vită în Turcia

Ne pregătim să exportăm carne de vită în Turcia

În această lună, România și Turcia au încheiat un acord prin care firmele românești pot exporta carne de porc în Turcia. Este prima oară de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană când se întâmplă acest lucru. „De când suntem în Uniunea Europeană nu am exportat bovine vii și carne de vită în Turcia pentru că s-a opus masiv deschiderii pieței către UE din cauza encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), cunoscută drept boala vacii nebune. Recent, în contextul demersurilor pentru aderare, Turcia și-a revizuit punctul de vedere și a deschis exporturile pentru câteva state din UE. România a reușit, după un tur de forță, să obțină și de la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) statutul de țară cu risc scăzut la ESB”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Acesta susține că redeschiderea comerțului cu bovine și carne de vită în Turcia a survenit și în urma negocierilor purtate cu omologul turc, Faruk Çelik, precum și a diligențelor întreprinse de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pe lângă instituția similară din Turcia. Astfel, în urma unei misiuni de audit desfășurată în perioada 3-7 octombrie 2016 de către specialiști din Ministerul Agriculturii, Alimentației și Creșterii Animalelor din Republica Turcia, au fost validate primele unități de abatorizare pentru bovine ce pot exporta carne de vită. Acestea sunt în Călărași și în Bistrița Năsăud.
Ministrul Agriculturii consideră că trebuie schimbată puțin politica MADR pe acest segment pentru încurajarea producătorilor să îngrașe vițeii până la o greutate optimă, pentru că aduce mai multă plusvaloare la export. „Trebuie să schimbăm un pic politica ministerului pe acest segment, să dăm stimulentul pentru viței în două etape, adică ceva dacă l-a dus la 300 de kilograme și încă o plată dacă ajunge la 600 de kilograme. Trebuie să încurajăm oamenii să nu mai vândă viței. Este important să creăm un mecanism ca să stimulăm oamenii să țină vițelul până la greutatea optimă”, a explicat Achim Irimescu. La 1 iunie 2016, România avea 2,08 milioane de capete de bovine, în creștere cu 0,2% față de perioada similară din 2015.
Șeful MADR speră ca în perioada următoare să poată finaliza toate demersurile oficiale și pentru reluarea exporturilor de ovine vii pe piața turcă, întrerupte din 2003, deoarece prețul este de 2-3 ori mai mare decât pe piața internă și există un mare interes pentru bovine și ovine în Turcia.


ARTICOLE SIMILARE
spot_img
- Advertisment -

Cele mai citite

Ne pregătim să exportăm carne de vită în Turcia

În această lună, România și Turcia au încheiat un acord prin care firmele românești pot exporta carne de porc în Turcia. Este prima oară de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană când se întâmplă acest lucru. „De când suntem în Uniunea Europeană nu am exportat bovine vii și carne de vită în Turcia pentru că s-a opus masiv deschiderii pieței către UE din cauza encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), cunoscută drept boala vacii nebune. Recent, în contextul demersurilor pentru aderare, Turcia și-a revizuit punctul de vedere și a deschis exporturile pentru câteva state din UE. România a reușit, după un tur de forță, să obțină și de la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) statutul de țară cu risc scăzut la ESB”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Acesta susține că redeschiderea comerțului cu bovine și carne de vită în Turcia a survenit și în urma negocierilor purtate cu omologul turc, Faruk Çelik, precum și a diligențelor întreprinse de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pe lângă instituția similară din Turcia. Astfel, în urma unei misiuni de audit desfășurată în perioada 3-7 octombrie 2016 de către specialiști din Ministerul Agriculturii, Alimentației și Creșterii Animalelor din Republica Turcia, au fost validate primele unități de abatorizare pentru bovine ce pot exporta carne de vită. Acestea sunt în Călărași și în Bistrița Năsăud.
Ministrul Agriculturii consideră că trebuie schimbată puțin politica MADR pe acest segment pentru încurajarea producătorilor să îngrașe vițeii până la o greutate optimă, pentru că aduce mai multă plusvaloare la export. „Trebuie să schimbăm un pic politica ministerului pe acest segment, să dăm stimulentul pentru viței în două etape, adică ceva dacă l-a dus la 300 de kilograme și încă o plată dacă ajunge la 600 de kilograme. Trebuie să încurajăm oamenii să nu mai vândă viței. Este important să creăm un mecanism ca să stimulăm oamenii să țină vițelul până la greutatea optimă”, a explicat Achim Irimescu. La 1 iunie 2016, România avea 2,08 milioane de capete de bovine, în creștere cu 0,2% față de perioada similară din 2015.
Șeful MADR speră ca în perioada următoare să poată finaliza toate demersurile oficiale și pentru reluarea exporturilor de ovine vii pe piața turcă, întrerupte din 2003, deoarece prețul este de 2-3 ori mai mare decât pe piața internă și există un mare interes pentru bovine și ovine în Turcia.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu