Nadia Comăneci, premiată, din nou, de mișcarea olimpică internațională

0

Ieri, la Praga, a avut loc Gala Asociației Comitetelor Olimpice Naționale (ANOC). Cu această ocazie, s-au acordat mai multe distincții celor mai importanți sportivi din lume, atât din trecut cât și din activitatea curentă. Printre laureați s-a numărat și marea gimnastă Nadia Comăneci, desemnată, de mai mult timp, gimnasta numărul 1 a secolului XX. Nadia Comăneci a primit distincția pentru ”performanță deosebită” (Outstanding Performance). ”Mulțumesc foarte mult pentru această onoare extraordinară. Am discutat cu președintele CIO, Thomas Bach, care a câștigat medalia de aur în 1976 la Montreal: ‘Vă vine să credeți că a fost acum 41 de ani?’ Iar răspunsul său a fost ‘Nu spune câți ani au trecut!’ Aveam șase ani și jumătate când am intrat într-o sală de gimnastică și a fost datorită mamei mele, pentru că aveam atât de multă energie, ca orice alt copil, iar ea s-a gândit că mai bine să fac sport decât să distrug mobila și să mă lovesc. A fost bucuroasă că sala era aproape de casă, într-o perioadă în care femeile nu avea multe oportunități să facă sport. Într-un orășel din România, Onești, am făcut acest sport (gimnastica) și am crezut că este cel mai frumos loc de pe pământ. Gimnastica mi-a oferit oportunitatea de a călători în toată lumea, la concursuri, să întâlnesc mulți oameni, printre care și pe cel care se află acum alături de mine, un campion olimpic, Bart Conner”, a declarat Nadia după primirea trofeului. ”Nelson Mandela a spus în anul 2000: ‘Sportul are puterea de a schimba lumea’. A schimbat-o pe a mea. Sunt onorată să primesc acest prestigios premiu”, a mai spus cea mai bună gimnastă a tuturor timpurilor.

În cadrul Galei ANOC au fost premiați cei mai buni sportivi ai anului 2017 pe continente:
Africa: cea mai bună sportivă — Farida Osman (Egipt), cel mai bun sportiv — Chad Le Clos (Africa de Sud);
America: cea mai bună sportivă — Yulimar Rojas (Venezuela), cel mai bun sportiv — ștafeta 4×400 m a statului Trinidad & Tobago;
Asia: cea mai bună sportivă — Yu Song (China), cel mai bun sportiv — Mutaz Essa Barshim (Qatar);
Europa: cea mai bună sportivă — Sarah Sjostrom (Suedia), cel mai bun sportiv — Marcel Hirscher (Austria);
Oceania: cea mai bună sportivă — Sarah Goss (Noua Zeelandă), cel mai bun sportiv — Robbie Manson (Noua Zeelandă).

De asemenea, Julio Maglione (Uruguay) a primit premiul pentru întreaga carieră, iar Michael Fennell (Jamaica) a fost premiat pentru contribuția adusă Mișcării Olimpice.