vineri, martie 29, 2024
AcasăAdjudNababii contractelor pe bani publici din judeţ: deputaţi, ziarişti şi sponsori la...

Nababii contractelor pe bani publici din judeţ: deputaţi, ziarişti şi sponsori la partid, cu probleme penale

De mai bine de 10 ani, o mână de oameni, cu relaţii mai mult sau mai puţin apropiate de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, şeful PSD Marian Oprişan, adună milioane de euro din contracte cu statul, pe servicii sau lucrări. Fie că sunt parlamentari, ziarişti de casă ori oameni de afaceri – sponsori generoşi la partid – ei se regăsesc an de an pe listele achiziţiilor publice efectuate de instituţiile publice vrâncene. În unele cazuri câştigă licitaţii prin preţul cel mai mic, dar contractele, implicit sumele, se suplimentează prin subsecvente, în altele, mult mai multe, primesc contracte prin încredinţări directe. Aceste persoane sunt exact acolo unde trebuie să fie şi când trebuie să fie pentru a primi o lucrare de asfaltare, de construcţie sau pentru a presta un serviciu de publicitate. În cele ce urmează, vă vom prezenta câţiva dintre nababii Vrancei, abonaţi constant la banul public.

Oprişan a falimentat „Drumuri şi Poduri” pentru a face loc firmei de betoane a directoarei de la Monitorul, ziarul care-i ridică osanale

Drumuri si poduri - Mavi Beton
Contractul prin care firma Mavi Beton prelua terenul defunctei SC Drumuri si Poduri

Corina TrifanRăsărită ca din senin pe „mormântul” defunctei SC Drumuri şi Poduri Vrancea (fosta societate de drumuri a CJ Vrancea), SC Mavi Beton SRL este o societate căreia i se subcontractează des lucrările de infrastructură ce necesită betoane din judeţ sau care câştigă încredinţări directe atât de la primăriile din judeţ cât şi de la CJ. Firma aparţine apropiaţilor preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan – Corina Trifan – directoare la Monitorul de Vrancea, ziarul de casă al baronului de Vrancea, şi Viorel Trifan, soţul – manager la firma de betoane. Poziţionată „strategic” pe marginea drumului naţional 2 D, Focşani – Ojdula (reabilitat cu 180 de milioane de euro de UMB Spedition, al lui Dorinel Umbrărescu), compania Mavi Beton SRL s-a ridicat pe terenul Societăţii Drumuri şi Poduri, al cărei acţionar majoritar a fost chiar Consiliul Judeţean Vrancea. Societatea de stat a fost falimentată tocmai de CJ, care i-a comandat lucrări pe care nu le-a mai achitat. De altfel, o anchetă începută în urmă cu câţiva ani de doi poliţişti vrânceni a fost stopată Mavi Beton Masinasuspect înainte de a se prezenta concluziile falimentării societăţii de stat (aici). Astfel, societatea soţilor Trifan a beneficiat de infrastructura defunctei SC Drumuri şi Poduri, pe o chirie modică. De altfel, baronul de Vrancea a recunoscut, în urmă cu câţiva ani, că managerul SC Mavi Beton îi este prieten din copilărie, dar a pus contractele acordate pe seama „profesionalismului” firmei acestuia.

Oprişan, foarte generos cu un ziarist care-i scrie osanale în ziarul de partid

noaptes3
George Noaptes, co-actionar la Media Uno

Când vine vorba de publicitate acordată prin încredinţare directă, CJ Vrancea este extrem de generos cu firma unui ziarist de la publicaţia pe care o controlează din umbră. George Contract Media UnoNoapteş, patronul SC Media Uno SRL, principalul scrib de partid al lui Oprişan, primeşte încredinţări directe an de an, pe publicitate. Această firmă este, de fapt, şi editorul Monitorului de Vrancea, cu administratori George Noapteş – ziarist la publicaţie şi Corina Trifan – directorul publicaţiei. Numai în anii 2013 – 2014, firma controlată de aceştia a primit încredinţări directe de contract media uno2la CJ Vrancea în valoare de 25.500 de lei, adică peste 5 mii de euro.

Deputatul PSD Victor Roman, milionar în euro din contracte cu statul

Victor Roman
Deputatul PSD Victor Roman

Deşi, oficial, s-a retras dintr-o firmă, anume SC Sotirex SRL Bacău, care acum este pe numele amantei sale, Angela Munteanu, deputatul PSD câştigă de două ori. O dată prin firma amantei, ale cărei utilaje pot fi văzute la multe deszăpeziri sau asfaltări din judeţ, a doua oară din firma SC Roman Impex Prest SRL, pe care o are trecută şi în declaraţia de avere. De când este parlamentar, Victor Roman a câştigat sume fabuloase din contractele cu statul. Anul trecut a avut numai puţin de 20 de contracte cu diverse primării din Vrancea şi nu numai, din care a încasat 16 milioane de euro. În paralel, şi firma amantei a primit, de la Consiliul Judeţean, o lucrare de reparare a drumurilor de peste 80 de mii de euro, prin încredinţare directă. În anul 2013, Roman a câştigat, din lucrări, peste 4,5 milioane de euro, tot cu firma Roman Impex Prest. Şi în 2012, Roman a „betonat” 25,7 milioane lei, adică aproape 6 milioane euro. Declaraţiile de interese ale parlamentarului le puteţi găsi aici. Parlamentarul se află în proces şi cu Agenția Națională de Integritate, care a constatat faptul că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 septembrie 2012 – 21 mai 2013, întrucât a deținut atât funcția de deputat, cât și funcția de administrator – Președinte al Consiliului de Administrație la S.C. Agroservice Adjud S.A.

Vasile Bută, prieten şi coleg de proces de corupţie cu Marian Oprişan, abonat la lucrări de orice fel

Firma Podgoria Coteşti, aparţinând lui Vasile Bută, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi pietruit doar pe hârtie un drum, obţine an de an contracte

vasile-buta
Vasile Buta

cu statul, în special cu Consiliul Judeţean Vrancea şi primăriile din judeţ. În 2013, Bută a obţinut un contract de 1,1 milioane de lei Podgoria Cotesti Vasile Buta pentru întreţinerea cu balast a 32 km de drumuri judeţene. Anul acesta, Vasile Bută „s-a lipit” iar de un contract cu Consiliul Judeţean Vrancea, în doar o lună încasând aproape 100 de mii de lei, adică peste 22 de mii de euro, pe o lucrare denumită POdgoria Cotesti Vasile Buta2„reprofilare drumuri comunale” în comuna Garoafa. Totodată, în Garoafa a mai prins o încredinţare directă, în cadrul unui proiect derulat din fonduri europene, de peste 81 de mii de euro, constând în lucrări de execuţie la o bază sportivă.

Revenind la problemele penale ale lui Vasile Bută, acesta a fost trimis în judecată de DNA în septembrie 2010, împreună cu alţi oameni de afaceri vrânceni, respectiv Corneliu Prunache, Vasile Mihăiuc, Vasile Graur, Iulian Cristian, fiind învinuiţi că au întocmit în fals situaţii de lucrări şi facturi justificative pentru pietruirea a mai multe zeci de kilometri de drumuri comunale, pentru care şi-au primit banii de la Consiliul Judeţean, lucrări care nu au fost realizate niciodată.

Patronul suspectat de evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool, Liviu Jitea, distribuie laptele elevilor din tot judeţulŞeful CJ Vrancea, Marian Oprişan, nu pare a avea nici o problemă cu faptul că afaceristul Liviu Jitea, patronul SC Vranlact SA, care câştigă de ani buni contractele pentru programul “Laptele şi cornul”, a fost săltat de mascaţi şi dus la DIICOT, prins cum căra alcool cu cisterne de lapte, a stat în arest şi lapte Jitea 2acum este cercetat pentru evaziune fiscală de 11 milioane de euro şi constituire de grup infracţional lapte Jiteaorganizat. Metoda prin care Jitea îşi suplimentează veniturile din bani publici este una menită să jongleze cu Legea Achiziţiilor Publice: firma se prezintă la licitaţie, oferă preţul cel mai mic, însă după câştigarea licitaţiei primeşte în plus, printr-un contract subsecvent, alte sume, îndestulătoare. Prin această metodă, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, aprobă acordarea sumei de 16,2 milioane lei, fără TVA, pentru Vranlact SA, însă, printr-un contract subsecvent, i-a mai aprobat lui Jitea alte 4,3 milioane de lei.

CJ Vrancea „respiră” aer condiţionat de la tatăl secretarului judeţului

Ion Harabagiu
Ion Harabagiu, tatal secretarului judetului, Raluca Dan

contract-Harions-e1445183687666Dintre toate firmele specializate în montare şi întreţinere de instalaţii de aer condiţionat din judeţ, ca un făcut doar firma tatălui secretarului judeţului primeşte încredinţări directe de la Consiliul Judeţean Vrancea, constant, an de an. Între anii 2014 şi 2015, instituţia publică a plătit 51.840 lei fără TVA, adică peste 11 mii de euro, către firma SC Harions Serv, pentru întreţinere şi reparare a instalaţiilor de aer condiţionat montate în birouri. Firma SC Harions Serv SRL Focşani aparţine tatălui Ralucăi Dan – secretarul judeţului – Ion Harabagiu. Acesta este un abonat al contractelor din bani publici cu statul, având, în ultimii 10 ani, multe contracte cu CJ Vrancea cu diverse primării.

Aparent legale, dar încredinţate sau câştigate prin subterfugii despre care presa locală din Vrancea şi cea naţională au scris tomuri întregi, contractele date de ani buni unor cunoscuţi sau apropiaţi de-ai şefului CJ, chiar unor rude de-ale angajaţilor din CJ, nu au fost luate la puricat de nici un procuror vrâncean, cu excepţia celor din procesul de corupţie aflat pe rol la instanţele clujene. Pe lângă cei prezentaţi mai sus, mai sunt câţiva abonaţi la contractele cu bani publici pe care îi vom prezenta în materiale viitoare ale publicaţiei noastre. Pînă la rămânerea definitivă a unor hotărâri judecătoreşti, toţi cei nominalizaţi în acest articol beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Deşi am încercat să-l contactăm în nenumărate rânduri pe Marian Oprişan, acesta nu a binevoit să ofere un răspuns. Nici ziariştii nominalizaţi nu au oferit o poziţie. În rest, cei care se regăsesc în acest articol au avut poziţii publice despre contractele pe bani publici aici, aici şi aici.


ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

spot_img
- Advertisment -

Cele mai citite

Nababii contractelor pe bani publici din judeţ: deputaţi, ziarişti şi sponsori la partid, cu probleme penale

De mai bine de 10 ani, o mână de oameni, cu relaţii mai mult sau mai puţin apropiate de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, şeful PSD Marian Oprişan, adună milioane de euro din contracte cu statul, pe servicii sau lucrări. Fie că sunt parlamentari, ziarişti de casă ori oameni de afaceri – sponsori generoşi la partid – ei se regăsesc an de an pe listele achiziţiilor publice efectuate de instituţiile publice vrâncene. În unele cazuri câştigă licitaţii prin preţul cel mai mic, dar contractele, implicit sumele, se suplimentează prin subsecvente, în altele, mult mai multe, primesc contracte prin încredinţări directe. Aceste persoane sunt exact acolo unde trebuie să fie şi când trebuie să fie pentru a primi o lucrare de asfaltare, de construcţie sau pentru a presta un serviciu de publicitate. În cele ce urmează, vă vom prezenta câţiva dintre nababii Vrancei, abonaţi constant la banul public.

Oprişan a falimentat „Drumuri şi Poduri” pentru a face loc firmei de betoane a directoarei de la Monitorul, ziarul care-i ridică osanale

Drumuri si poduri - Mavi Beton
Contractul prin care firma Mavi Beton prelua terenul defunctei SC Drumuri si Poduri

Corina TrifanRăsărită ca din senin pe „mormântul” defunctei SC Drumuri şi Poduri Vrancea (fosta societate de drumuri a CJ Vrancea), SC Mavi Beton SRL este o societate căreia i se subcontractează des lucrările de infrastructură ce necesită betoane din judeţ sau care câştigă încredinţări directe atât de la primăriile din judeţ cât şi de la CJ. Firma aparţine apropiaţilor preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan – Corina Trifan – directoare la Monitorul de Vrancea, ziarul de casă al baronului de Vrancea, şi Viorel Trifan, soţul – manager la firma de betoane. Poziţionată „strategic” pe marginea drumului naţional 2 D, Focşani – Ojdula (reabilitat cu 180 de milioane de euro de UMB Spedition, al lui Dorinel Umbrărescu), compania Mavi Beton SRL s-a ridicat pe terenul Societăţii Drumuri şi Poduri, al cărei acţionar majoritar a fost chiar Consiliul Judeţean Vrancea. Societatea de stat a fost falimentată tocmai de CJ, care i-a comandat lucrări pe care nu le-a mai achitat. De altfel, o anchetă începută în urmă cu câţiva ani de doi poliţişti vrânceni a fost stopată Mavi Beton Masinasuspect înainte de a se prezenta concluziile falimentării societăţii de stat (aici). Astfel, societatea soţilor Trifan a beneficiat de infrastructura defunctei SC Drumuri şi Poduri, pe o chirie modică. De altfel, baronul de Vrancea a recunoscut, în urmă cu câţiva ani, că managerul SC Mavi Beton îi este prieten din copilărie, dar a pus contractele acordate pe seama „profesionalismului” firmei acestuia.

Oprişan, foarte generos cu un ziarist care-i scrie osanale în ziarul de partid

noaptes3
George Noaptes, co-actionar la Media Uno

Când vine vorba de publicitate acordată prin încredinţare directă, CJ Vrancea este extrem de generos cu firma unui ziarist de la publicaţia pe care o controlează din umbră. George Contract Media UnoNoapteş, patronul SC Media Uno SRL, principalul scrib de partid al lui Oprişan, primeşte încredinţări directe an de an, pe publicitate. Această firmă este, de fapt, şi editorul Monitorului de Vrancea, cu administratori George Noapteş – ziarist la publicaţie şi Corina Trifan – directorul publicaţiei. Numai în anii 2013 – 2014, firma controlată de aceştia a primit încredinţări directe de contract media uno2la CJ Vrancea în valoare de 25.500 de lei, adică peste 5 mii de euro.

Deputatul PSD Victor Roman, milionar în euro din contracte cu statul

Victor Roman
Deputatul PSD Victor Roman

Deşi, oficial, s-a retras dintr-o firmă, anume SC Sotirex SRL Bacău, care acum este pe numele amantei sale, Angela Munteanu, deputatul PSD câştigă de două ori. O dată prin firma amantei, ale cărei utilaje pot fi văzute la multe deszăpeziri sau asfaltări din judeţ, a doua oară din firma SC Roman Impex Prest SRL, pe care o are trecută şi în declaraţia de avere. De când este parlamentar, Victor Roman a câştigat sume fabuloase din contractele cu statul. Anul trecut a avut numai puţin de 20 de contracte cu diverse primării din Vrancea şi nu numai, din care a încasat 16 milioane de euro. În paralel, şi firma amantei a primit, de la Consiliul Judeţean, o lucrare de reparare a drumurilor de peste 80 de mii de euro, prin încredinţare directă. În anul 2013, Roman a câştigat, din lucrări, peste 4,5 milioane de euro, tot cu firma Roman Impex Prest. Şi în 2012, Roman a „betonat” 25,7 milioane lei, adică aproape 6 milioane euro. Declaraţiile de interese ale parlamentarului le puteţi găsi aici. Parlamentarul se află în proces şi cu Agenția Națională de Integritate, care a constatat faptul că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 septembrie 2012 – 21 mai 2013, întrucât a deținut atât funcția de deputat, cât și funcția de administrator – Președinte al Consiliului de Administrație la S.C. Agroservice Adjud S.A.

Vasile Bută, prieten şi coleg de proces de corupţie cu Marian Oprişan, abonat la lucrări de orice fel

Firma Podgoria Coteşti, aparţinând lui Vasile Bută, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi pietruit doar pe hârtie un drum, obţine an de an contracte

vasile-buta
Vasile Buta

cu statul, în special cu Consiliul Judeţean Vrancea şi primăriile din judeţ. În 2013, Bută a obţinut un contract de 1,1 milioane de lei Podgoria Cotesti Vasile Buta pentru întreţinerea cu balast a 32 km de drumuri judeţene. Anul acesta, Vasile Bută „s-a lipit” iar de un contract cu Consiliul Judeţean Vrancea, în doar o lună încasând aproape 100 de mii de lei, adică peste 22 de mii de euro, pe o lucrare denumită POdgoria Cotesti Vasile Buta2„reprofilare drumuri comunale” în comuna Garoafa. Totodată, în Garoafa a mai prins o încredinţare directă, în cadrul unui proiect derulat din fonduri europene, de peste 81 de mii de euro, constând în lucrări de execuţie la o bază sportivă.

Revenind la problemele penale ale lui Vasile Bută, acesta a fost trimis în judecată de DNA în septembrie 2010, împreună cu alţi oameni de afaceri vrânceni, respectiv Corneliu Prunache, Vasile Mihăiuc, Vasile Graur, Iulian Cristian, fiind învinuiţi că au întocmit în fals situaţii de lucrări şi facturi justificative pentru pietruirea a mai multe zeci de kilometri de drumuri comunale, pentru care şi-au primit banii de la Consiliul Judeţean, lucrări care nu au fost realizate niciodată.

Patronul suspectat de evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool, Liviu Jitea, distribuie laptele elevilor din tot judeţulŞeful CJ Vrancea, Marian Oprişan, nu pare a avea nici o problemă cu faptul că afaceristul Liviu Jitea, patronul SC Vranlact SA, care câştigă de ani buni contractele pentru programul “Laptele şi cornul”, a fost săltat de mascaţi şi dus la DIICOT, prins cum căra alcool cu cisterne de lapte, a stat în arest şi lapte Jitea 2acum este cercetat pentru evaziune fiscală de 11 milioane de euro şi constituire de grup infracţional lapte Jiteaorganizat. Metoda prin care Jitea îşi suplimentează veniturile din bani publici este una menită să jongleze cu Legea Achiziţiilor Publice: firma se prezintă la licitaţie, oferă preţul cel mai mic, însă după câştigarea licitaţiei primeşte în plus, printr-un contract subsecvent, alte sume, îndestulătoare. Prin această metodă, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, aprobă acordarea sumei de 16,2 milioane lei, fără TVA, pentru Vranlact SA, însă, printr-un contract subsecvent, i-a mai aprobat lui Jitea alte 4,3 milioane de lei.

CJ Vrancea „respiră” aer condiţionat de la tatăl secretarului judeţului

Ion Harabagiu
Ion Harabagiu, tatal secretarului judetului, Raluca Dan

contract-Harions-e1445183687666Dintre toate firmele specializate în montare şi întreţinere de instalaţii de aer condiţionat din judeţ, ca un făcut doar firma tatălui secretarului judeţului primeşte încredinţări directe de la Consiliul Judeţean Vrancea, constant, an de an. Între anii 2014 şi 2015, instituţia publică a plătit 51.840 lei fără TVA, adică peste 11 mii de euro, către firma SC Harions Serv, pentru întreţinere şi reparare a instalaţiilor de aer condiţionat montate în birouri. Firma SC Harions Serv SRL Focşani aparţine tatălui Ralucăi Dan – secretarul judeţului – Ion Harabagiu. Acesta este un abonat al contractelor din bani publici cu statul, având, în ultimii 10 ani, multe contracte cu CJ Vrancea cu diverse primării.

Aparent legale, dar încredinţate sau câştigate prin subterfugii despre care presa locală din Vrancea şi cea naţională au scris tomuri întregi, contractele date de ani buni unor cunoscuţi sau apropiaţi de-ai şefului CJ, chiar unor rude de-ale angajaţilor din CJ, nu au fost luate la puricat de nici un procuror vrâncean, cu excepţia celor din procesul de corupţie aflat pe rol la instanţele clujene. Pe lângă cei prezentaţi mai sus, mai sunt câţiva abonaţi la contractele cu bani publici pe care îi vom prezenta în materiale viitoare ale publicaţiei noastre. Pînă la rămânerea definitivă a unor hotărâri judecătoreşti, toţi cei nominalizaţi în acest articol beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Deşi am încercat să-l contactăm în nenumărate rânduri pe Marian Oprişan, acesta nu a binevoit să ofere un răspuns. Nici ziariştii nominalizaţi nu au oferit o poziţie. În rest, cei care se regăsesc în acest articol au avut poziţii publice despre contractele pe bani publici aici, aici şi aici.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu