Model de administrație liberală de succes, la Ciorăști, cu primarul Nicolae Braicău

0
301

Din anul 2012, de când a fost ales primar, Nicolae Braicău a transformat total comuna Ciorăști, o localitate uitată de autoritățile județene. Întrebat de ce a candidat la funcția de primar, deși avea o afacere de succes, Nicolae Braicău a răspuns că a observat multe probleme în comună și în ceea ce privește actul de administrație. Prin urmare, a considerat că poate face mult mai mult pentru comunitate, a intrat în competiția electorală, a câștigat și s-a apucat de treabă. Prima decizie importantă ca primar a fost înființarea unei societăți comerciale unde Consiliul Local Ciorăști este unic administrator. Prin măsurile luate s-a dovedit un primar extrem de eficient, devenind în scurtă vreme un exemplu de bună practică pentru toate celelalte administrații din județ. Ca primar, Nicolae Braicău a decis că nu trebuie să stea cu mâna întinsă la bugetul statului și a pornit la muncă: a cumpărat o mașină de pompieri, una de salubritate, utilaje de deszăpezire, tractoare și chiar o mașină funerară pusă la dispoziție gratuit oamenilor din localitate. Tot în primul mandat, în Ciorăști a ridicat un cămin cultural modern, cu o capacitate de 200 de locuri, o piață agroalimentară și a fost realizată o bază sportivă. Pe lângă un cabinet de medicină de familie, în comună funcționează și un cabinet stomatologic.

La inițiativa edilului, a luat naștere o făbricuță unde se fac pavele și o alta pentru tâmplărie de aluminiu, obiectele produse aici, de foarte bună calitate, fiind folosite pentru lucrările de reabilitare și modernizare din comună. „Gândirea mea a fost să micşorăm decalajul dintre sat şi oraş. Ca atare, şi populaţia de la sate merită să meargă pe un trotuar frumos şi pe un drum asfaltat. Ca să ieşim mai ieftin, am considerat că este necesar să facem noi pavelele. Prin urmare, am făcut o secţie la societatea noastră unde confecţionăm aceste pavele şi borduri. Tot ei le şi montează şi dau lucrarea la gata”, susține primarul Nicolae Braicău.

Apoi, în anul 2019, Ciorăștiul s-a dotat cu utilajele necesare pentru asfaltarea drumurilor comunale în regim propriu dar și echipamentele care produc asfaltul. Cu ajutorul unei stații de producere a asfaltului, achiziționată anul trecut cu aproximativ 200.000 de euro și instalată la Mihălceni, primăria a reușit să asfalteze toate drumurile dintr-un proiect cu finanțare europeană, drumuri cu o lungime de 6,5 kilometri, alți 4 kilometri fiind asfaltați printr-un proiect finanțat de bugetul local. „Vom continua lucrările la drumuri până când toate infrastructura rutieră a comunei va fi asfaltată , cu fonduri atrase sau cu finanțare din bugetul local”, a declarat primarul Nicolae Braicău.

Tot anul trecut, administrația locală a finalizat lucrările de reabilitare și modernizare a dispensarului medical cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, respectiv 1 milion de lei, la care s-au adăugat cei 370.000 de lei de la bugetul local. Pentru persoanele vârstnice, autoritățile vor să construiască un centru social pentru care au obținut o finanțare de 3,3 milioane din POR. Lucrările vor fi executate de SC Prestări Servicii Ciorăști SRL, chiar societatea subordonată Consiliului Local. Centrul social urmează să fie înființat în clădirea fostului cămin cultural din Salcia Nouă, salvată astfel de degradare, care va fi extinsă cu încă un corp de clădire. Iar obiectivele realizate nu se opresc aici. Primarul liberal Nicolae Braicău a înființat un sistem transport local, a achiziționat un autocar cu care localnicii pleacă anual în excursii, a  modernizat drumurile, grădinița din Ciorăști și șcala din Mihălceni. Iată de ce, la alegerile din 27 septembrie, singura variantă pentru comuna Ciorăști este candidatul PNL, Nicolae Braicău.

Material realizat de SC King News 24 SRL Focșani, la comanda PNL Vrancea, cod mandatar financiar 21200012