Ministrul Sănătății: ”Se poate ajunge și la 1.000 de cazuri de COVID pe zi. La trei cazuri la mia de locuitori se poate decide instituirea carantinei în localitate sau cartier”

0
622

România ar putea ajunge în următoarea perioadă să înregistreze 1.000 de cazuri de COVID-19 pe zi. În consecință, autoritățile ar putea decide instituirea carantinei în anumite zone, localități sau cartiere, cu un număr foarte mare de cazuri. Situația epidemiologică a fost discutată și astăzi, într-o întâlnire în cerc restrâns între premierul Ludovic Orban și câțiva membri ai Guvernului.

„S-a discutat evoluția ultimelor zile de weekend, pe Valea Prahovei sau litoral. Sunt focare care trebuie urgentate în anchetă. Orice persoană care este depistată pozitiv, să se facă anchetă epidemiologică. Să se identifice contacții, iar datele referitoare la anchetă să fie trimise la Ministerul Sănătății. S-a discutat despre izolare și carantinare, să putem gestiona zonele care au o cazuistică, acolo unde numărul este ridicat. Avem în studiu focare sau localități. Parametrii sunt 3 cazuri la mia de locuitori, dacă avem așa ceva ne gândim la izolare sau carantinare. Avem 1.900 de paturi în unitățile non-COVID. Gestionăm această situație, este încordată în anumite spitale, în anumite zone. (…) M-am raportat la o prognoză pe următoarele 7 zile. În măsura în care ne uităm la studii, vor crește cazurile. Următoarele 2 săptămâni sunt cruciale, vom vedea dacă vom avea o stagnare și vom merge pe un platou. De mâine intră în vigoare legea, suntem pe internare și pe izolare. Noi vom avea în următoarele 14 zile o creștere ușoară, progresivă, putem să ajungem la 1.000 de cazuri pe zi. Dacă punem în aplicare aceste pârghii, vom putea reduce numărul de infectări”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Digi24.