Ministrul Sănătății: ”Dacă se menține tendința de scădere a numărului de cazuri noi de coronavirus, ne gândim din 15 iunie la un alt pachet de măsuri de relaxare”

0
306

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, manifestă un optimism moderat în privința îmbunătățirii situației determinate de răspândirea noului coronavirus. În ultimele zile s-a înregistrat un număr destul de mic de noi infectări, iar acest lucru ar putea conduce spre alte măsuri de relaxare. Ministrul Sănătății susține că evaluările de până acum au demonstrat că relaxarea graduală a restricțiilor nu a dus la o creștere a numărului de îmbolnăviri. „Am făcut relaxări graduale și progresive. Primele măsuri, cele din 15 mai, au fost și cele pe care le putem controla mai ușor. Acest al doilea val de măsuri a venit mai bogat, ducând și la aglomerări. Dacă menținem această evoluție, ne gândim din 15 iunie la un alt pachet de măsuri de relaxare”, a declarat Nelu Tătaru în cadrul unei emisiuni la b1tv.

În continuare, însă, nu se renunță la măsurile de protecție, astfel încât să nu revenim la un nou val de îmbolnăviri. Mai ales în locurile unde se produce aglomerație, precum terasele, regulile trebuie respectate cu strictețe. „Se menține în discuție tot ce înseamnă distanțare, măsuri de precauție, igienă, atât din partea personalului de servire cât și din partea clientului. Menținerea unor reguli înseamnă o transmitere comunitară scăzută, asta înseamnă mai puține cazuri noi, iar asta înseamnă o evoluție spre o altă etapă de relaxare. Deocamdată, din evaluarea pe care am făcut-o, încă avem un număr mic de cazuri noi. Urmărim mai ales cazurile din Terapie Intensivă și numărul de prezentări la Urgențe cu patologie respiratorie. Gestionarea acestora rămâne să o vedem ca evoluție zilele viitoare”, a explicat Nelu Tătaru. Cât privește concediile în străinătate, fără o izolare ulterioară, la întoarcerea acasă, ministrul Sănătății a vorbit despre o permisivitate graduală, totul în funcție de evoluția epidemiologică: „Evaluăm aceste măsuri de relaxare pe care le-am luat acum două zile. În măsura în care vedem că nu avem o transmitere comunitară, o creștere a numărului de cazuri noi, atunci putem să ne gândim după 15 iunie, poate nu pentru toate țările din Europa, dar pentru cele care au o rată scăzută a cazurilor noi la mia de locuitori să putem… Facem o evaluare în aceste zile. Urmează să le vedem evoluția în următoarele 7 – 10 zile. (…) O transmitere comunitară nu se termină deodată, rămâne o vreme în populație. Am spus de la începutul pandemiei să ne obișnuim să petrecem vara cu virusul. Dacă el se transmite într-o viteză mică, atunci e controlabil și e ca o umanizare. Noi vrem să ajungem cât ma repede la zero, să putem pregăti un eventual val al doilea, să putem evalua studiul de seroprevalență, ce avem ca imunizare. N-o să putem opri la zero numărul de cazuri noi, dar căutăm să-i vedem efectul benefic, acea imunizare”, a mai spus ministrul Nelu Tătaru, la b1tv.