miercuri, mai 8, 2024
AcasăStiri InterneMinistrul Mediului: ”lucrăm la un proiect pentru ca urșii agresivi, care atacă...

Ministrul Mediului: ”lucrăm la un proiect pentru ca urșii agresivi, care atacă pe teritoriul localităților, să poată fi tranchilizați și relocați sau împușcați.”

Luni după-amiază am avut o ședință cu primarii, reprezentanții asociațiilor de vânătoare și asociațiilor fermierilor din județul Harghita despre ordonanța care ar permite intervenția imediată în situațiile de urgență cauzate de urși. În cadrul întâlnirii, am prezentat celor prezenți cele mai importante puncte din proiectul de ordonanță la care lucrăm:
– Conform căruia în funcție de gravitatea situației, urșii agresivi care atacă pe teritoriul localităților, să poată fi tranchilizați și relocați sau împușcați de o echipă formată de jandarmi și vânători, în 24 ore după ce se semnalează prezența ursului.
– Am oferi primăriilor posibilitatea de a semna un contract cu asociațiile de vânătoare în vederea rezolvării atacurilor urșilor prin intervenție imediată.
– De asemenea în zonele de tampon ale localităților am oferi posibilitatea de prevenire prin alungarea, tranchilizarea și relocare sau împușcarea urșilor agresivi.
Pe baza datelor din luna iunie, sunt înregistrate chiar și 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urșilor. Aproape că nu trece zi fără să auzim de victime omenești. Problema a luat amploare, iar ministerul trebuie să elaboreze cadrul legal pentru intervenții imediate. Din fericire, sunt din ce în ce mai mulți cei care conștientizează gravitatea situației, atât la nivel parlamentar, cât și la nivelul guvernului. În următoarele zile vom continua discuțiile pe acest subiect. (Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor)
Ministrul Tanczos Barna a convocat astăzi (n.r. marți, 22 iunie) o întâlnire de lucru cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale pentru protecția mediului, cu activitate relevantă în conservarea și managementul speciilor protejate, în special a ursului brun. La întâlnire a participat, în calitate de invitat, viceprim-ministrul Kelemen Hunor, secretarul de stat pentru biodiversitate Robert Szep, alături de specialiștii din MMAP, precum și reprezentanții ONG-urilor WWF-Romania, ACDB, Milvus Group, Federatia Coalitia Natura2000 Romania și Conservation Carpathia. În cadrul discuțiilor au fost prezentate propunerile pentru noul proiect de act normativ care vizează măsuri rapide de intervenție – în maxim 24 ore – pentru cazurile de atacuri ale urșilor periculoși. Toți participanții au apreciat, în unanimitate, necesitatea unei proceduri rapide și eficiente de intervenție, astfel încât integritatea și viața omului să fie protejată. În același timp, reprezentanții societății civile au solicitat informații suplimentare cu privire la modul în care se va realiza intervenția de urgență și la criteriile care vor diferenția acțiunile de prevenție si cele de intervenție.
În încheierea întâlnirii, participanții au convenit să sprijine inițiativa MMAP și să contribuie, după caz, la elaborarea și finalizarea proiectului de act normativ, în vederea gestionării eficiente a situațiilor de criză provocate de urșii-problemă. ”A fost o întâlnire deosebit de constructivă și mă bucur că reprezentanții ONG-urilor au înțeles situația în care ne aflăm și urgența cu care trebuie să acționăm. Am auzit multe idei foarte bune astăzi și le-am cerut colegilor din Minister să le integreze de îndată. Suntem pe calea cea bună, vom continua să lucrăm alături de adevărații specialiști din societatea civilă și vom veni împreună cu un pachet de măsuri care să rezolve această problemă care, din păcate, afectează zi de zi o bună parte din populația României”, a declarat ministrul Barna Tánczos. (sursa: Ministerul Mediului)

ARTICOLE SIMILARE
spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu