Ministerul Muncii: plăți de peste 1,78 miliarde lei pentru aproape 1,3 milioane de beneficiari, pe perioada stării de urgență

0
97

Măsurile propuse și implementate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în perioada stării de urgență au vizat 1.295.873 beneficiari și însumează plăți de peste 1,78 miliarde de lei făcute sub formă de indemnizație de șomaj tehnic sau pentru prelungirea indemnizației de creștere copil ori a indemnizațiilor de încadrare în grad de handicap. Cele mai multe fonduri alocate prin MMPS pe perioada stării de urgență au fost plătite prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANFOM), instituție care a asigurat acordarea indemnizațiilor pentru șomaj tehnic. În total, la ANOFM au fost înregistrate cereri valide de la 129.149 de angajatori, suma totală plătită către aceștia fiind de 1,38 miliarde de lei. Această sumă a fost necesară pentru plata indemnizațiilor a 1.118.865 de angajați trimiși de către angajatori în șomaj tehnic.

Reamintim că, în ședința de Guvern din 14 mai 2020, Executivul a  prelungit perioada de acordare a șomajului tehnic până la data de 1 iunie 2020 (în aceleași condiții) cu posibilitatea menținerii măsurii după 1 iunie în domeniile în care se vor menține restricțiile. Pentru a facilita accesul angajatorilor în vederea obținerii sumelor necesare pentru plata șomajului tehnic, ANOFM a organizat un call-center intern și a stabilit un număr unic de apel la care cetățenii pot suna pentru a obține informații suplimentare cu privire la modalitățile de acordare a șomajului tehnic.

De asemenea, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) au fost făcute plăți în valoare totală de 405.251.109 lei, din care 384.186.249 pentru acordarea indemnizației de sprijin COVID 19, potrivit OUG nr.30/2020, pentru PFA, avocați, persoane fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, avocați, structuri sportive etc. În total, ANPIS a plătit 143.698 de astfel de indemnizații. „Ne-am implicat total în această activitate de reglementare și ulterior de plată a șomajului tehnic pentru angajații și pentru liberii profesioniști afectați de pandemie și am făcut acest lucru pentru că am fost conștienți că românii au nevoie de sprijin, acum mai mult ca oricând. După 1 iunie, vom fi alături de ei prin măsuri active care să ajute revenirea în activitate. Le mulțumesc tuturor celor care au lucrat în această perioadă asigurându-ne serviciile de care a fost atâta nevoie.”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

Tot prin ANPIS s-au mai făcut plăți în valoare de aproape 8,6 milioane de lei pentru 4.044 de beneficiari cărora li s-a prelungit indemnizația pentru creștere copil și de 12.467.316 lei pentru 29.266 de beneficiari cărora li s-au prelungit în starea de urgență certificatele de încadrare în grad de handicap. (Ministerul Muncii și Protecției Sociale)