Ministerul Muncii a efectuat plăți de peste 2,4 miliarde lei pentru șomaj tehnic și profesioniști, pe durata stării de urgență

0
127

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a prezentat, astăzi, datele alocărilor bugetare asumate de acest minister pe durata stării de urgență: șomajul tehnic și sprijinirea celor cu profesii liberale, a PFA. II, IF. “La ANOFM, în acest moment, sunt făcute plăţi în valoare de două miliarde de lei pentru 1.400.000 de angajaţi, la ANPIS, plăţi în valoare de 430 de milioane de lei pentru aproximativ 130.000 de profesionişti, conform Codului Civil. În total, vorbim de 2,4 miliarde de lei şi 1,5 milioane angajaţi şi profesionişti. (…) Fac apel şi pe această cale şi în acest moment către toţi angajatorii să îşi plătească angajaţii. Le reamintesc că, în trei zile de la primirea fondurilor aferente şomajului tehnic, au obligaţia să îşi plătească angajaţii în cuantumul de 75% din câştigul salarial, maxim 75% din salariu mediu brut dacă salariul este mai mare”, a explicat Violeta Alexandru. Ministrul Muncii a mai anunțat că şomajul tehnic va continua şi după data de 1 iunie, dar numai pentru anumite domenii. “Vrem să elaborăm un set de propuneri care să genereze posibilitatea imediată de a sprijini revenirea în activitate a angajatorilor, respectiv a angajaţilor. Desigur, şomajul tehnic va continuat şi după 1 iunie, dar doar pentru câteva domenii în care măsurile de restricţie se vor menţine. Pentru restul domeniilor, pentru cei care au fost afectaţi, beneficiarii şomajului tehnic, oameni care doresc să revină în activitate gradual sau total, vom avea o măsură de sprijin imediată în vederea susţinerii unui procent din costul salarial pentru angajaţii acestora. Cel mai probabil, acest procent, urmează să definitivăm consultările, va fi de 41%. Urmează să definitivăm aceste consultări, ținem cont de toate opiniile”, a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a mai afirmat că vor primi sprijin firmele care angajează persoane ale cărora contracte de muncă au fost întrerupte în perioada stării de urgență. “Se va acorda un sprijin prompt şi celor care angajează persoane ale căror contracte de muncă au fost întrerupte în această perioadă. Vor fi încurajaţi angajatorii prin subvenţii, prin sprijin efectiv să ia în considerare reactivarea acestor persoane. Sunt 300.000 de oameni apţi de muncă pe care i-am văzut dintr-o dată în baza de date REVISAL, oameni ale căror contracte au fost întrerupte şi care au fost scoşi din activitate deşi sunt în plină formă de muncă, într-o situaţie de criză, într-o situaţie limită şi ne dorim să îi revedem întorşi la serviciu astfel încât îi încurajăm pe angajatorii care vor da o şansă acestor oameni în continuare”, a arătat ministrul Muncii.