sâmbătă, mai 11, 2024
spot_img
AcasăStiri InterneMeteo: noi avertizări de ploi și vijelii, până luni dimineață

Meteo: noi avertizări de ploi și vijelii, până luni dimineață

Administrația Națională de Meteorologie a emis, astăzi, două avertizări de specialitate. O avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată va intra în vigoare la ora 14:00 și va fi valabilă până diseară. Meteorologii spun că, în zona Carpaților Orientali, în estul Carpaților Meridionali și în județele Buzău, Ialomița și Călărași, vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30-40 de litri/mp și izolat de peste 50-60 de litri/mp.

Avertizarea cod galben este valabilă de la această oră și până luni dimineață. Sub incidența acestui cod galben se va afla mare parte din țară. În acest interval de prognoză, local, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în Moldova, Muntenia, jumătatea de est a Transilvaniei și sudul Dobrogei, precum și în Carpații Orientali și Meridionali. Astfel, vom avea parte de averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20-25 de litri/mp și izolat de peste 30-40 de litri/mp. Meteorologii mai spun că vremea se va menține instabilă și în zilele următoare.

Vremea de vară, cu mult soare și valori termice ridicate, își va face simțită prezența în a doua parte a săptămânii viitoare. ”Ne așteptăm ca, de la mijlocul săptămânii, să consemnăm primele zile în care regimul de temperaturi să caracterizeze o vreme călduroasă, cu 33, posibil 34 de grade, să resimțim, probabil, valori de peste 35 de grade, luând în considerare gradul mare de umezeală din atmosferă, asociat cu temperaturi în creștere. Până atunci însă, vorbim în continuare de aceste tipuri de fenomene care, practic, din 22 mai și până în prezent, în special în zona de sud-vest a țării, au adus valori de precipitații între 150 și la 255 de litri/mp, ceea ce înseamnă de două, până la de trei ori mai mult față de media climatologică a intervalului pentru aceste regiuni. Iar din 12 iunie și până în prezent, în județele care s-au aflat sub incidența codului roșu, am avut cantități care au depășit 100-155 de litri/mp. Situația a fost într-adevăr, una de excepție, luând calcul că au fost emise pentru prima dată două avertizări meteorologice de cod roșu la un interval mai mic de o săptămână, practic cinci 5 zile, pentru aceleași areale, având în vedere cantitățile importante de precipitații consemnate”, a spus directorul general al ANM, Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu