Meteo: caniculă azi și, parțial, mâine. Apoi vin furtunile

0
595

Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea caniculară va persista, astăzi, pe arii extinse, în zonele de câmpie și de podiș, unde disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi.
Temperaturile maxime, cu mult mai mari decât mediile climatologice specifice perioadei, se vor situa în general între 34 și 37 de grade celsius, cu cele mai ridicate valori în regiunile vestice și sud-vestice. Local, la noapte, temperaturile minime se vor situa în jurul valorii de 20 de grade celsius.

De mâine, însă, vremea începe să se schimbe, la nivelul întregii țări. Vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și grindină. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente, la început, în regiunile vestice și nord-vestice, apoi aria lor se va extinde treptat și în restul teritoriului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20 de litri/mp și izolat 40-50 de litri/mp. Pe parcursul zilei de miercuri, disconfortul termic și canicula vor persista în sudul, estul și centrul teritoriului. Vremea instabilă se menține cel puțin până vineri dimineață.