Meteo: cald la câmpie, vânt, ploi și ninsori la munte

0
708

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de specialitate, ce vizează, în special, regiunile montane și zona de vest a țării. Zona de munte a județului Vrancea este vizată de un cod galben de vânt și precipitații. Meteorologii spun că, de astăzi și până joi seară, la munte, în Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea și în nord-vestul Transilvaniei, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55-75 km/h. În zona montană se vor acumula cantități de precipitații în general de 25-40 de litri/mp. Acestea vor fi sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1500 de metri vor fi mixte.
Meteorologii anunță că, temporar, va ploua și în restul teritoriului, în special în jumătatea de vest, unde se vor acumula cantități de apă ce vor depăși, local, 20-25 de litri/mp. Din seara zilei de miercuri, 18 ianuarie, la început în regiunile vestice, apoi treptat și în zonele de munte, vântul va slăbi în intensitate.

Mai mult, la altitudini de peste 1800 de metri, în Carpații Meridionali, va fi viscol puternic, cu rafale ale vântului de peste 120-140 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă spre zero. Pentru aceste fenomene, meteorologii au emis avertizare cod roșu, începând din această seară și până mâine după-amiază. În același interval, va fi cod portocaliu pe crestele din Munții Apuseni și din nordul Carpaților Orientali.