Medicii de familie nu mai eliberează rețete și nu mai dau trimiteri

0

De astăzi, medicii de familie nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate. Pacienții vor primi doar consultațiile de specialitate. Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu, a anunțat că medicii de familie sunt nemulțumiți de subfinanțarea sistemului de medicină primară și de rezultatele discuțiilor cu oficialii Ministerului Sănătății și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

”Medicii de familie continua protestele! După întâlnirea de la sfârșitul anului trecut, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) constată că nu s-a finalizat niciuna dintre problemele pentru care medicii de familie protestează de mai bine de o lună!

Debirocratizarea este doar un deziderat, nimic din ce s-a propus pentru ca pacienților să le fie mai ușor în sistem nu este nici măcar încă la nivel de proiect. Finanțarea asistenței medicale primare a fost tratată cu mărunțișuri, suma alocată prin suplimentarea bugetului fiind nesemnificativă față de nevoile reale ale cabinetelor pentru ca pacienții să poată beneficia de servicii medicale de calitate. Dreptul la vacanță al medicilor de familie continuă să fie doar o promisiune, nefiind găsită o soluție. Suplimentarea fondurilor pentru buna funcționare a centrelor de permanență este încă doar o promisiune.

Pe lângă toate acestea, în ultimele zile, medicii au fost intimidați și amenințați de către casele județene de asigurări de sănătate, pentru a asigura depunerea unor cereri fără valoare, neprevăzute în contract și pentru semnarea actelor adiționale, care de ani de zile sunt semnate retroactiv, fără ca până acum aceste proceduri să fi fost clamate ca ilegale, așa cum suntem amenințați acum! Este hilar să ameninți că medicii de familie vor fi imediat înlocuiți, în condițiile crizei grave de personal și a incapacității caselor de a asigura măcar medici înlocuitori!

În aceste condiții, continuăm să fim îndreptățiți să ne cerem drepturile și să refuzăm semnarea actelor adiționale.
Medicii de familie nu vor mai acorda servicii medicale decontate de casele de asigurări până când solicitările lor vor fi luate în seamă!” (comunicat Societatea Națională de Medicina Familiei”