Mascații din Păunești au făcut senzație la un festival internațional

0
127
Colindătorii cu măști din comuna Păunești au participat, pentru a treia oară, la Festivalul Internațional ”Ziua Cucilor” care se desfășoară în comuna ilfoveană Brănești. Este un festival ce are loc, de obicei, la începutul postului Sfintelor Sărbători de Paști. Grupurile de colindători, costumați în ”cuci”, traversează străzile comunei și vestesc venirea primăverii. Alături de grupurile de elevi de la școlile din Brănești, la festival au mai participat colindători din Păunești, Cavnic, Agnita, Constanța și Iași. De asemenea, au fost prezente trupe de artiști din Bulgaria, care păstrează aceleași tradiții. mascati paunesti 2 mascati paunesti 1”De sute de ani, a doua zi după Lăsata Secului de brânză, înainte de intrarea în Postul Mare al Sfintelor Paşti, are loc sărbătoarea denumită “Ziua Cucilor”, zi în care tinerii – numai bărbații – se costumează și se maschează în cuci şi cucoaice. Semnificaţiile acestei sărbători sunt legate de obiceiurile de trecere şi de renaştere. Este vorba despre: obiceiurile pastorale şi agrare (ieşitul cu plugul la arat, păstorii cu caprele), ritul fecundităţii şi fertilităţii prin elementele din constumaţia cucului (barba de ţap sau blană de iepure), renaşterea naturii prin multitudinea de flori folosite la confecţionarea măştilor, alungarea răului prin zgomotul puternic produs de acioaie. Este o tradiție foarte veche la noi în zonă, precum și în perimetrul de pe cele două maluri ale Dunării, atât în România cât și în Bulgaria. Conform credinței populare, în prima zi după Lăsata Secului nu ai voie să lucrezi. Este permis, totuși, spălatul vaselor, se spune în prezentarea semnificației Zilei Cucilor. 
Mascații din Păunești au impresionat prin costumație și prin zgomotele tălăngilor uriașe. ”Le mulțumim autorităților din comuna Brănești, județul Ilfov, pentru această invitație. Este a treia participare la acest festival al tradițiilor populare. Le-am prezentat organizatorilor, invitaților și spectatorilor obiceiul nostru de alungare a vechiului an și de anunțare a anului nou, un obicei asemănător cucilor din Brănești care anunță sfârșitul iernii și venirea primăverii. Ne bucurăm că putem să păstrăm și să le arătăm tuturor tradițiile noastre. La rândul lor, cei care ne urmăresc rămân impresionați. Este bine că se organizează asemenea manifestări și că babele și uncheșii din Păunești sunt la loc de cinste peste tot pe unde suntem invitați”, ne-a declarat directorul Căminului Cultural din comuna Păunești, Marian Chiriac.  
Festivalul Internațional ”Ziua Cucilor” din Brănești a fost organizat în baza unui proiect ce a beneficiat de finanțare din partea guvernelor din Norvegia, Liechtenstein și România. După parada grupurilor de colindători a urmat un spectacol de muzică populară și ușoară la care au participat artiști cunoscuți, precum Ansamblul ”Lăutarii” din Chișinău, în frunte cu Nicolae Botgros, Petrică Mâțu Stoian, Constantin Enceanu, Niculina Stoican, Viorica Macovei, Connect-R.