Marian Oprișan n-o vrea pe Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului European

0

Zvonurile că Laura Codruța Kovesi candidează pentru conducerea viitorului Parchet European nu le-a picat prea bine politicienilor PSD. Unul dintre cei nemulțumiți de faptul că fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție ar putea ajunge procuror șef european este președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan. “Doamna Kovesi ar trebui, în primul rând, să răspundă pentru gravele abuzuri şi gravele încălcări ale legii şi ale Constituţiei, acte pe care le-a săvârşit în România, nu să aibă tupeul să se prezinte, la indicaţiile preţioase ale Monicăi Macovei, pentru asemenea funcţie. (…) După ce i-a distrus pe oamenii de afaceri din România, bănuiesc că Europa nu are de gând să îşi lase şi oamenii de afaceri europeni distruşi de Laura Codruţa Kovesi”, s-a exprimat Oprișan astăzi, la Focșani.

Un alt nemulțumit este șeful Secretariatului General al Guvernului, Toni Greblă, și el intrat în vizorul DNA. „O anume încrâncenare pe care o are fără să-și verifice limitele competenței. Ziceam că este prematură, pentru că Parchetul European încă nu s-a înființat. Anumite țări au reticență. Niciun lider european nu își dorește să o aibă vreun procuror șef pe potriva Laurei Codruța Kovesi”, a spus Toni Greblă, prezent la Focșani, la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române.

Comisia de selecție a procurorului șef european, funcție pentru care s-a înscris Laura Codruța Kovesi, aproape a finalizat lista scurtă a candidaților selectați. Pe ea s-ar afla și Kovesi, transmite Radio Europa Liberă. Data limită pentru depunerea candidaturilor a fost 14 decembrie 2018. Din 30 de persoane au rămas 5, au declarat pentru Europa Liberă surse de la Bruxelles. Din România, în afară de Kovesi, au mai fost alte două candidaturi care ar fi fost respinse. Procedura de selecție a procurorului șef european este una care nu depinde de țara din care e candidatul și se face exclusiv de către o comisie formată din 12 membri (foști membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, foști membri naționali ai Eurojust, membri ai instanțelor naționale supreme, procurori de nivel înalt și avocați) desemnați în septembrie 2018. Lista scurtă va ajunge la Comisia JAI și, probabil Comisia LIBE, apoi cuvântul final îl vor avea Consiliul și Parlamentul European, de comun de acord. (sursa: G4Media.ro)