vineri, mai 17, 2024
spot_img
AcasăSocietateMare sărbătoare creștină: Sfântul Ierarh Nicolae

Mare sărbătoare creștină: Sfântul Ierarh Nicolae

Sfântul Nicolae, ierarhul din localitatea Mira, este cel mai cunoscut și iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe. Născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei, și trecut la cele veșnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia), acest sfânt ierarh s-a făcut pe sine chip al smereniei și al sărăciei, slujind lui Dumnezeu și semenilor săi, nu numai până în ultimul ceas al vieții sale, ci și până astăzi. Sfântul Ierarh Nicolae din Mira Lichiei este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzați pe nedrept, al comercianților și al călătorilor, al fetelor nemăritate și al mireselor și, în mod special, al copiilor mici. Acest mult iubit sfânt a fost rânduit spre cinstire în ziua de 6 decembrie, pentru că în această zi el i-a apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să-i ierte pe cei trei tineri nevinovați care urmau a fi omorâți a doua zi.

Deși a fost cunoscut și iubit încă din timpul vieții sale, săvârșind nenumărate minuni, ierarhul din Mira începe să fie cinstit mai ales începând cu secolul al VI-lea, la peste 200 de ani de la adormirea lui în Domnul, când numele său apare menționat într-un martirologiu roman. În același secol, episcopul Nicolae din Pinara înalță o biserică închinată Sfântului Nicolae din Mira Lichiei. În perioada cruciadelor, nenumărate Sfinte Moaște au fost luate din Răsărit și duse în Apus. Astfel, în secolul al XI-lea, un grup de 62 de cruciați din localitatea italiană Bari au luat (furat) din Mira cinstitele Moaște ale Sfântului Nicolae. Pentru a fi întâmpinate cum se cuvine, episcopul Nicolae din Veneția ridică două biserici mărețe închinate sfântului, una în Bari (1036) și alta în Veneția (1039); ambele biserici au fost sfințite în data de 9 mai 1098.

Cele mai multe date biografice despre ierarhul din Mira provin din lucrarea medievală „Legenda aurea”, scrisă de Iacob de Voragina, în anul 1264. Odată cu încreștinarea slavilor, cartea amintită a fost tradusă în limba slavonă, drept pentru care cultul Sfântului Nicolae l-a înlocuit pe cel al zeului Mikula al agriculturii. Treptat, sfântul din Mira a început să aibă parte de un cult tot mai accentuat. Astfel, multe dintre bisericile închinate sau nu acestuia au fost împodobite cu un ciclu întreg de fresce biografice, înfățișând principalele momente din viața sfântului. (sursa: crestinortodox.ro)

Fiind o mare sărbătoare, Biserica Ortodoxă Română a rânduit dezlegare la pește în ziua de Sfântul Nicolae. Statistica Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date arată că aproape 807.000 de români poartă numele de Nicolae sau derivate. Cei mai mulți sunt bărbați – 511.567 persoane. Cele mai frecvente nume sunt: Nicolae – 298.182, Nicolas – 47.682, Nicușor – 45.307, Neculai – 40.858, Nicu – 23.863, Niculae – 20.725. Persoane de sex feminin sunt 295.311, cele mai frecvente nume fiind următoarele: Nicoleta – 219.448, Niculina – 42.526, Nicole – 13.745, Nicolița – 5.496, Nicola – 4.287.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu