Mâine începe școala pentru majoritatea elevilor. Și preșcolarii revin la grădiniță

0
499
Miercuri, 5 mai se redeschid grădinițele și școlile se redeschid, după vacanța de Paști. Vor începe cursurile copiii de grădiniță, precum și elevii care nu susțin examene, adică cei din ciclul primar, din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a. În localitățile aflate în scenariul verde, cu incidența COVID de până la 1 la mia de locuitori, elevii din clasele V-VII și IX-XI revin fizic în clase, iar cei care sunt în localități cu o rată peste 1 la mie revin la cursurile online. În schimb, elevii din ani terminali vor reveni la școală pe 10 mai 2021. În această categorie intră cei de clasa a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și ultima clasă din învățământul profesional. ”Am redus numărul de scenarii la două: pragul de 1 la mie rată de infectare face diferența între scenariul verde – în care toți elevii vin la școală, de la grădiniță până la învățământ liceal, cu prezență fizică, 1731 de localități. Iar în scenariul 2 – rată de infectare de peste 1 la mie, situație în care se găsesc 1450 de localități. În acest scenariu vor veni la școală, cu prezență fizică, miercuri, 5 mai, copiii din grădinițe, elevii din clasele I-IV, plus clasa pregătitoare. De asemenea, vor veni la școală, indiferent de clasă și de scenariu, aceasta este o noutate, un lucru îmbucurător, toți cei 27.750 de elevi din învățământul special. Este vorba de elevi care au nevoie de stimulare psihomotrică, polisenzorială, de servicii de logopedie, de kinetoterapie, de lucruri care nu pot fi asigurate nici online și nici acasă. Aceștia vor reveni în data de 5 mai. Practic, rămân elevii de clasa a V-a, a VI-a și a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a din localitățile care au o rată de infectare de peste 1 la mie, doar ei rămân online”, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Pe 10 mai vor reveni la școală, indiferent de scenariu, toți elevii claselor terminale, cu prezență fizică. De asemenea, potrivit ministrului Educației, este permisă prezența fizică pentru ore de recuperare pentru absolut toți elevii înscriși în programul de ore remediale, cu excepția celor din localitățile din carantină. Pe 25 iunie se încheie anul școlar pentru copiii de grădiniță și pentru elevii din ciclul primar și din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a. Elevii de clasa a VIII-a revin la școală pe 10 mai și fac cursuri cu prezență fizică până pe 11 iunie. Elevii de clasa a XII-a/a XIII-a revin la școală pe 10 mai și fac cursuri cu prezență fizică până pe 4 iunie.

Bacalaureatul începe pe data de 28 iunie și are ultima probă pe 1 iulie, iar Evaluarea Națională începe pe 22 iunie și are ultima probă pe 25 iunie. Ultima săptămână de școală pentru elevii din școli gimnaziale va putea fi organizată online, acolo unde se va suprapune cu Evaluarea Națională (în școlile gimnaziale și în cele în care se organizează acest examen). Vacanța de vară începe pe 26 iunie și se încheie pe 12 septembrie (în total, 79 de zile).