MAI știa din timp de pregătirea violențelor din Piața Victoriei dar nu a făcut nimic să le împiedice

0
85
Actele de violență de azi-noapte, din zona Pieței Victoriei din Capitală, au fost premeditate. Ce e mai rău este faptul că Ministerul Afacerilor Interne și, implicit, Guvernul României știau că se pregătesc asemenea violențe. Serviciul Român de Informații a transmis, din timp, datele necesare despre organizarea acestor acte de violență. Deși conducerea MAI și premierul Sorin Grindeanu știau de actele de violență care se pregăteau, Guvernul nu a făcut nimic pentru a le împiedica. Ori secretara lui Dragnea, Carmen Dan, de la Interne și șeful Executivului, Sorin Grindeanu, sunt incompetenți (ceea ce este plauzibil), ori ministrul de Interne și premierul nu au vrut să preîntâmpine violențele (ceea ce este la fel de plauzibil), având un interes politic pentru ca manifestațiile pașnice să degenereze.
Numai cine nu voia nu știa ce avea să se întâmple aseară. Jandarmii de la Brigada Specială din Bacău (și nu numai) au fost chemați la București și au traversat ieri după amiază județul Vrancea. Jandarmii mobilizați în Piața Victoriei erau echipați corespunzător pentru a interveni la eventuale acte de violență, deși în serile precendente nu veniseră cu dotările de acțiune în astfel de situații. Aseară, parcă se pregătiseră pentru ceva ce știau că se va întâmpla, în mod iminent. Pe rețelele de socializare apăruseră informații încă de după amiază că se pregătesc provocări și acte de violență (cu petarde, cocktailuri Molotov, arme albe etc), programate după ora 22.00 (exact așa s-a și întâmplat). Mulți au vorbit despre implicarea unor persoane politice și personaje dubioase în adunarea, instruirea și recompensarea huliganilor. Mai mult, despre secretarul PSD Codrin Ștefănescu, cu relații în lumea interlopă și clanurile mafiote, s-a dezvăluit că se ocupă de creșterea numărului de membri ai Clanului Sportivilor, niște bătăuși cunoscuți de toată lumea. În schimb, șefii Guvernului au lăsat ca lucrurile să degenereze și, mai grav, au creat premisele pentru rănirea unor persoane nevinovate (mai multe persoane au ajuns azi-noapte la spital, printre care se numără și jandarmi). Iată, mai jos, comunicatul dat publicității de către Serviciul Român de Informații:
În legătură cu afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la informările SRI cu privire la protestele din data de 1 februarie 2017, facem următoarele precizări:
Serviciul Roman de Informații a acționat potrivit competențelor legale, datele și informațiile obținute exclusiv cu privire la prezența unor membri ai galeriilor cluburilor sportive la acțiunile publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituțiilor legal abilitate (Inspectoratul General al Poliției Române, Jandarmeria Română, Serviciul de Pază și Protecție). Conform Legii 51/1991 privind securitatea națională a României, republicată în 2014, și Legii nr. 14/1992 SRI are competențe pentru obținerea de date necesare prevenirii și contracarării activităților extremiste. Pe aceasta zonă, SRI nu a avut surprize operaționale. SRI nu are competențe în ceea ce privește manifestările grupărilor ultras, însă, dacă se obțin date de interes pentru instituțiile cu atribuții pe ordine publică, acestea sunt furnizate cu celeritate.
 
PS – în 1990 și 1991, Iliescu&comp s-au folosit de muncitori, mineri și securiști deghizați. În 1999, tot Iliescu&comp s-au folosit de mineri și securiști deghizați care voiau să ocupe Bucureștiul. În 2012, discipolii lui Iliescu s-au folosit de instigatori, asistați social, pensionari. Acum, urmașii lui Iliescu se folosesc de instigatori, huliganii stadioanelor și manipulările moderne. Evoluăm, evoluăm, evoluăm…