sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăStiri InterneMagazinele, restaurantele și patiseriile vor informa clienții despre produsele care conțin lapte...

Magazinele, restaurantele și patiseriile vor informa clienții despre produsele care conțin lapte cu adaos / Se înființează ”Observatorul laptelui”

Camera Deputaților a adoptat proiectul Legii laptelui și a produselor lactate. Această lege prevede că ”produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine altele decât cele lactate se comercializează într-un spaţiu de prezentare și vânzare, bine delimitat, pe rafturi separate, faţă de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse”. Regulile acestui act normativ se aplică şi în cazul meniurilor și rețetelor alimentare, produselor de patiserie, de pizzerie, de fastfood şi de cofetărie, al produselor culinare din alimentaţia publică, la prepararea cărora sau utilizat produse pe bază de lapte cu adaos.

Totodată, legea prevede înfiinţarea, în Ministerul Agriculturii, a Observatorului laptelui şi al produselor lactate, care va monitoriza această piaţă şi va avea ca scop centralizarea datelor, urmărirea şi analizarea producţiei, echilibrului dintre cerere şi ofertă şi costurilor de producţie. „La nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se înfiinţează Observatorul laptelui şi al produselor lactate, în cadrul direcţiei de specialitate. Observatorul laptelui şi al produselor lactate monitorizează piaţa laptelui de vacă, bivoliţă, oaie, capră şi piaţa produselor lactate şi are ca scop centralizarea datelor de pe piaţă, urmărirea şi analizarea tendinţelor actuale şi viitoare în România, a producţiei, a echilibrului dintre cerere şi ofertă, precum şi a costurilor de producţie”, se arată în documentul adoptat. Observatorul laptelui colectează, în vederea centralizării, următoarele date: efectivul matcă de vaci de lapte, bivoliţe, oaie, capră; cantitatea de lapte crud materie primă produsă; cantitatea de lapte crud materie primă livrată direct pe piaţă; cantitatea de lapte crud materie primă livrată către prim cumpărători; cantitatea de lapte crud materie primă livrată către procesatori; numărul operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud şi producţiei laptelui de consum şi a produselor lactate, precum şi capacitatea acestora de procesare a laptelui; achiziţiile intracomunitare şi importul exportul din ţări terţe, de cantităţi de lapte crud materie primă, produse semiprocesate şi produse finite, indiferent de tip.

Legea a primit 255 voturi pentru în Camera Deputaților (for decizional), un vot contra și 3 abțineri. Legea va ajunge la Administrația Prezidențială, pentru promulgare.


ARTICOLE SIMILARE
spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

Magazinele, restaurantele și patiseriile vor informa clienții despre produsele care conțin lapte cu adaos / Se înființează ”Observatorul laptelui”

Camera Deputaților a adoptat proiectul Legii laptelui și a produselor lactate. Această lege prevede că ”produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine altele decât cele lactate se comercializează într-un spaţiu de prezentare și vânzare, bine delimitat, pe rafturi separate, faţă de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse”. Regulile acestui act normativ se aplică şi în cazul meniurilor și rețetelor alimentare, produselor de patiserie, de pizzerie, de fastfood şi de cofetărie, al produselor culinare din alimentaţia publică, la prepararea cărora sau utilizat produse pe bază de lapte cu adaos.

Totodată, legea prevede înfiinţarea, în Ministerul Agriculturii, a Observatorului laptelui şi al produselor lactate, care va monitoriza această piaţă şi va avea ca scop centralizarea datelor, urmărirea şi analizarea producţiei, echilibrului dintre cerere şi ofertă şi costurilor de producţie. „La nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se înfiinţează Observatorul laptelui şi al produselor lactate, în cadrul direcţiei de specialitate. Observatorul laptelui şi al produselor lactate monitorizează piaţa laptelui de vacă, bivoliţă, oaie, capră şi piaţa produselor lactate şi are ca scop centralizarea datelor de pe piaţă, urmărirea şi analizarea tendinţelor actuale şi viitoare în România, a producţiei, a echilibrului dintre cerere şi ofertă, precum şi a costurilor de producţie”, se arată în documentul adoptat. Observatorul laptelui colectează, în vederea centralizării, următoarele date: efectivul matcă de vaci de lapte, bivoliţe, oaie, capră; cantitatea de lapte crud materie primă produsă; cantitatea de lapte crud materie primă livrată direct pe piaţă; cantitatea de lapte crud materie primă livrată către prim cumpărători; cantitatea de lapte crud materie primă livrată către procesatori; numărul operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud şi producţiei laptelui de consum şi a produselor lactate, precum şi capacitatea acestora de procesare a laptelui; achiziţiile intracomunitare şi importul exportul din ţări terţe, de cantităţi de lapte crud materie primă, produse semiprocesate şi produse finite, indiferent de tip.

Legea a primit 255 voturi pentru în Camera Deputaților (for decizional), un vot contra și 3 abțineri. Legea va ajunge la Administrația Prezidențială, pentru promulgare.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu