Ludovic Orban: ”Suntem într-un moment de cumpănă. Doar împreună, respectând regulile stabilite de specialiști, putem să luptăm eficient cu epidemia.”

0
202

Prim-ministrul Ludovic Orban a susţinut, în această seară, o declaraţie de presă la Palatul Victoria. Declarația premierului a avut loc în contextul în care astăzi ,în România, a fost raportat cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 înregistrate într-o singură zi, de la debutul pandemiei (555). După președintele Klaus Iohannis, și șeful Guvernului a făcut apel la conștiința fiecăruia, la cetățeni, agenți economici și politicieni, dar și la Parlament, pentru a adopta proiectul de lege privind carantinarea și izolarea, în regim de urgență. Iată ce a spus premierul Ludovic Orban.

 • Astăzi, am înregistrat cel mai mare număr de persoane diagnosticate cu COVID-19 – 555 de cetățeni. În ultimele 4 săptămâni, am avut o creștere a numărului de cazuri de la săptămână la săptămână.
 • Deși Guvernul a avut o abordare a măsurilor de relaxare graduală, cu etape, odată cu deschiderea activităților sub restricție, ca urmare a creșterii interacțiunii între oameni, am avut o creștere de la săptămână la săptămână.
 • Cauza principală a numărului de cazuri este nerespectarea regulilor de protecție sanitară.
 • Suntem într-un moment de cumpănă. Guvernul este la datorie, alături de celelalte autorități implicate.
 • Transmit un mesaj de încredere că Parlamentul va înțelege situația și va adopta legea care să ne permitem să dispunem de toate instrumentele – posibilitatea carantinei și izolării și a tratării pacienților sub controlul medicilor.
 • Sunt lucruri fundamentale de care avem nevoie pentru a rămâne eficienți. Doar Guvernul și autoritățile singure nu pot asigura revenirea la normalitate. Avem nevoie de implicarea tuturor instituțiilor și de un comportament responsabil, de o implicare serioasă a tuturor companiilor. Acestea sunt responsabile de respectarea regulilor de protecție sanitară.
 • Avem nevoie ca fiecare cetățean să fie alături de noi în acestă bătălie care pune în pericol societatea românească. De la începutul epidemiei, cetățenii au suportat privațiuni, ar fi păcat de tot eforul nostru, dacă acum, când suntem în pericol, solidaritatea și responsabilitatea nu revin în comportamentul român.
 • Ne-am confruntat în ultimele 2 luni cu campanii organizate, care au avut ca scop să determine românii să ignore pericolul. Aceste campanii au consecințe – numărul infectărilor a crescut. Guvernul nu dorește să reinstituie nicio restricție, nu dorește să ia nicio măsură care să afecteze economia, pentru că și așa economia a fost afectată grav de epidemie. Dimpotrivă, avem un plen economic care are ca scop să asigure o revenire cât mai rapidă a economiei la normalitate.
 • Nu ne dorim să luăm nicio măsură care să afecteze viața românilor. Spun clar că, dacă va fi nevoie, vom lua orice măsură care se va impune pentru că punem pe primul plan sănătatea românilor.
 • Transmit fiecărui român: virusul nu iartă pe nimeni, nici pe cei care nu cred în existența lui. Dacă cineva ignoră regulile, când se îmbolnăvește îi pune în pericol și pe cei dragi.
 • Doar împreună, solidari, și respectând reguli simple stabilite de specialiști, putem să readucem lucrurile la normal și putem lupta eficient cu epidemia.