Libertatea de exprimare este un moft în Consiliul Județean Vrancea

1
Metehnele șefului PSD Vrancea, Marian Oprișan, sunt preluate de toți cei care îi sunt în subordine. Iar atunci când prind prilejul, procedează la fel ca mentorul lor. De exemplu, ședințele Consiliului Județean Vrancea sunt conduse, în ultimii ani, de către vicepreședinții Dragoș Bîrlădeanu sau Ionel Cel-Mare pentru că Oprișan se distinge prin absențe multiple. Și, la fel ca Oprișan, cel care conduce ședințele CJV se comportă în mod asemănător, susținut de consilierii care reprezintă puterea (PSD-ALDE). La ședința ordinară din 2 august, condusă de către vicepreședintele Ionel Cel-Mare, consilierii PNL au solicitat să fie introdus pe ordinea de zi, la final, un punct – Diverse – care nu ar trebui să lipsească de la nicio ședință, de altfel. Consilierii PNL intenționau să prezinte niște probleme legate de administrația județeană și de administrarea județului. Amendamentul liberalilor a fost, însă, respins de puterea PSD-ALDE, deși tocmai aprobaseră introducerea unui punct suplimentar pe aceeași ordine de zi, tot la final, cu titlu de ”Informare”.
Într-un legislativ local sau județean, punctul final al ordinii de zi este, aproape la fiecare ședință, capitolul intitulat ”Diverse”, în cadrul căruia aleșii locali își exprimă puncte de vedere, adresează întrebări sau solicitări, fac propuneri ș.a.m.d., în afara proiectelor dezbătute. Așa este într-o democrație normală, este ceva firesc, nici măcar nu ar trebui luată în discuție oportunitatea prezenței punctului ”Diverse” pe ordinea de zi a unei ședințe de consiliu județean sau de consiliu local. Reprezintă o procedură democratică, pur și simplu. La fel se întâmplă și în Senat și în Camera Deputaților. Parlamentarii au dreptul de a adresa întrebări și interpelări în fiecare ședință de luni, începând cu ora 18.30. Cum ar fi ca majoritatea politică din Senat și din Camera Deputaților să interzică adresarea de întrebări în ședințele de plen și să respingă solicitarea unui parlamentar de a-și exercita acest drept?!
Este de neînțeles atitudinea arogantă, autocrată și miștocărească, pe alocuri, adoptată de aleșii puterii PSD-ALDE, copiindu-l pe Marian Oprișan sub toate aspectele. Chiar dacă nu-i interesează ce spune opoziția, chiar dacă nu răspund solicitărilor opoziției, chiar dacă se simt deranjați de anumite întrebări/ solicitări (doar suntem, totuși, în democrație, nu-i așa?, nu poate exista unanimitate de opinie/ gândire), reprezentanții puterii politice din administrația județeană ar putea, măcar, să dea impresia că respectă libertatea de exprimare și de opinie.
Dar … vorba lui Grigore Alexandrescu: ”Adevărat vorbeam, / Că nu iubesc mândria şi că urăsc pe lei, / Că voi egalitate, dar nu pentru căţei.”

1 COMENTARIU

Comments are closed.