La plimbare, prin Focșani: ”Focșaniul Unirii – civic walking tour”

0

Pe 24 Ianuarie 2018, zi de sărbătoare națională, când celebrăm Unirea Principatelor de la 1859, cetățenii interesați de patrimoniul cultural și istoria locală sunt invitați într-o plimbare inedită prin Orașul Micii Uniri. Vor fi însoțiți de ghizi care le vor spune povești mai puțin știute despre oamenii care au făurit unirea dintre Moldova și Țara Românească acum 159 de ani și vor vedea cu ochii lor amintirile pe care ni le-au lăsat în oraș. 

Turul prin Focșaniul Unirii va porni de la statuia domnitorului Al. I. Cuza, la ora 10.30, și îi va călăuzi pe participanți prin mai multe locuri simbolice din oraș. Participanții vor afla povestea unei vechi case, pe nedrept uitată, dar care, din fericire, se mai află încă în picioare și poate fi salvată. Proprietarul ei, Iordache Pruncu, celebru antiunionist în epocă, a inițiat arestarea lui Moș Ion Roată, țăranul înțelept ajuns deputat în Divanul ad-hoc al Moldovei, dar și-a legat numele și de înființarea “poliției tainice”, așa cum se numea serviciul secret în epocă. Ne vom opri pentru a reflecta la soarta unei alte case despre care se scrie în cărțile de istorie a Europei și al cărei proprietar, Gheorghe Apostoleanu, fruntaș al mişcării unioniste, a ajuns sfătuitorul domnitorului. Cea mai veche școală din Focșanii Moldovei, Muzeul Unirii și comorile lui, Colegiul Unirea, unde se păstrează câteva tablouri valoroase cu temă unionistă, sau locurile pe unde au fost casele Dăscăleștilor și s-a dansat prima Horă a Unirii în 1859 vor face, de asemenea, parte din Focșaniul Unirii-civic walking tour.  Pentru cei care se întreabă pe unde trecea graniţa dintre Focşanii Moldovei şi Focșanii Munteni vom creiona limita dintre oraşe, înainte de unirea lui Cuza, graniţă stabilită pe Milcov de pe vremea lui Ştefan cel Mare.

Periplul cultural se va încheia în Piața Unirii, chiar la biserica Sfântul Ioan Botezătorul, acolo unde a avut loc o cununie domnească ce a făcut furori în țară cu 12 ani înainte de Unire. Aici ne vor fi relatate din evenimentele mondene ale Focșaniului de odinioară. Alte obiective destinate vizitării vor fi dezvăluite în timpul turului cultural. Turul ghidat va dura 2 ore și se va finaliza cu o dezbatere informală despre mijloacele cetățeanului de a contribui la salvarea patrimoniului. Evenimentul dorește stimularea acțiunii civice și implicarea cetățenilor în descoperirea, salvarea și protejarea patrimoniului cultural, 2018 fiind declarat Anul European al Patrimoniului. (sursa: comunicat Asociația Eu, tu și ei – președinte Silvia Vrînceanu Nichita)