La noapte trecem la ora de vară

0
283

Noaptea de sâmbătă spre duminică va fi mai scurtă cu o oră. Vom trece la ora de vară, astfel că, la noapte, vom da ceasurile cu o oră înainte – ora 3:00 va deveni ora 4:00. Duminică, 29 martie, va fi cea mai scurtă zi a anului, cu 23 de ore. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Trecerea la ora de vară se face la circa o săptămână după echinocțiul de primăvară, în această perioadă durata de lumină crescând treptat până la solstițiul de vară, momentul în care Soarele va lumina cel mai mult în emisfera nordică.

Trecerea la ora de iarnă 2020 se va face în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de 24 spre 25 octombrie, când ora 4:00 va deveni ora 3:00. Ora de iarnă este considerată ora standard. Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. A fost și un amplu sondaj european pe tema asta, ale cărui rezultate au fost favorabile renunțării la schimbarea orei. Ar urma ca, începând din anul 2021, să se renunțe la schimbarea orei de vară și de iarnă în Uniunea Europeană. Statele care decid să mențină permanent ora de vară vor face ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

CFR Călători informează că, începând cu data de 29 martie 2020, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00. Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulația se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor. Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 28/29 martie a.c. la ora 03:00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Trenurile operate de CFR Călători, aflate în circulație după ora 03:00, care devine ora 04:00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04.00 – 05.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului. Oricum, în perioada stării de urgență, CFR Călători a restricționat drastic transportul de călători, mai ales pe timpul nopții.