vineri, martie 29, 2024
AcasăPanciuLa masa de Crăciun, trei vinuri speciale, alese de cel mai bun...

La masa de Crăciun, trei vinuri speciale, alese de cel mai bun oenolog

La masa de Crăciun, pe lângă bucatele alese pe masă trebuie să se afle neapărat și un vin bun, care creează atmosferă și transformă masa în plăcere. Iar specialiștii oenologi spun că la un astfel de eveniment se recomandă să avem pregătite trei tipuri de vin, alese în funcție de meniu, dar și de invitați.

“Mâncarea tradițională este mai grasă și vinul trebuie să ajute la procesarea și absorbția grăsimilor, dar și la completarea aromatică a bucatelor. Pentru aperitiv, precum răcitură, șorici, tobă, șuncă eu recomand un vin alb sec, un muscat otonel, de la Crama Gîrboiu, care se găsește în foarte multe supermarketuri din țară. Este un vin care excelează prin delicatețe, cu o aromă puternică, are un caracter floral, exprimă sensibilitate și este atrăgător”, ne spune oenologul vrâncean Georgel Costache, unul dintre cei mai cunoscuți experți în domeniu.

Pentru felul principal de mâncare, fripură, sarmale, cârnați, tochitură, specialistul recomandă să avem în casă un vin roșu sec. “Recomand cabernet sauvignon, produs de Natura Panciu. Cabernetul este regele vinurilor, are o ținută deosebită, cu o frumoasă nuanță rubinie. Are o aromă specifică, un buchet obținut prin învechire. În el se simte vigoarea, tinerețea, dar este destul de complex și se asezonează foarte bine cu carnea de porc”, recomandă Georgel Costache.

În fine, o masă de sărbători fără dulciuri nu se poate, iar cozonacul, plăcintele și alte fursecuri se asociază bine cu o tămâioasă românească, vin dulce, produsă de Vincon în podgoriile de la Huși.

“Gustul acestei tămâioase românești este bogat și bine echilibrat. Are noblețe și rafinament și eu spun că dacă oamenii se vor lăsa învăluiți de cele trei vinuri pe care le-am recomandat vor simți cu adevărat sărbătorile”, conchide Georgel Costache.
Vinurile propuse de specialist sunt superioare și se găsesc în magazine la prețuri cuprinse între 30 și 32 de lei sticla de 700 ml.
Vinuri foarte bune pot fi achiziționate însă și de la producătorii particulari, în special cei din zona podgoriilor, unde s-a făcut vin bun și din belșug în această toamnă, iar prețul este cuprins între 5 și 7 lei/litru.


ARTICOLE SIMILARE
spot_img
- Advertisment -

Cele mai citite

La masa de Crăciun, trei vinuri speciale, alese de cel mai bun oenolog

La masa de Crăciun, pe lângă bucatele alese pe masă trebuie să se afle neapărat și un vin bun, care creează atmosferă și transformă masa în plăcere. Iar specialiștii oenologi spun că la un astfel de eveniment se recomandă să avem pregătite trei tipuri de vin, alese în funcție de meniu, dar și de invitați.

“Mâncarea tradițională este mai grasă și vinul trebuie să ajute la procesarea și absorbția grăsimilor, dar și la completarea aromatică a bucatelor. Pentru aperitiv, precum răcitură, șorici, tobă, șuncă eu recomand un vin alb sec, un muscat otonel, de la Crama Gîrboiu, care se găsește în foarte multe supermarketuri din țară. Este un vin care excelează prin delicatețe, cu o aromă puternică, are un caracter floral, exprimă sensibilitate și este atrăgător”, ne spune oenologul vrâncean Georgel Costache, unul dintre cei mai cunoscuți experți în domeniu.

Pentru felul principal de mâncare, fripură, sarmale, cârnați, tochitură, specialistul recomandă să avem în casă un vin roșu sec. “Recomand cabernet sauvignon, produs de Natura Panciu. Cabernetul este regele vinurilor, are o ținută deosebită, cu o frumoasă nuanță rubinie. Are o aromă specifică, un buchet obținut prin învechire. În el se simte vigoarea, tinerețea, dar este destul de complex și se asezonează foarte bine cu carnea de porc”, recomandă Georgel Costache.

În fine, o masă de sărbători fără dulciuri nu se poate, iar cozonacul, plăcintele și alte fursecuri se asociază bine cu o tămâioasă românească, vin dulce, produsă de Vincon în podgoriile de la Huși.

“Gustul acestei tămâioase românești este bogat și bine echilibrat. Are noblețe și rafinament și eu spun că dacă oamenii se vor lăsa învăluiți de cele trei vinuri pe care le-am recomandat vor simți cu adevărat sărbătorile”, conchide Georgel Costache.
Vinurile propuse de specialist sunt superioare și se găsesc în magazine la prețuri cuprinse între 30 și 32 de lei sticla de 700 ml.
Vinuri foarte bune pot fi achiziționate însă și de la producătorii particulari, în special cei din zona podgoriilor, unde s-a făcut vin bun și din belșug în această toamnă, iar prețul este cuprins între 5 și 7 lei/litru.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu