Klaus Iohannis: ”Purtați mască, ca să scăpăm de această epidemie!”

0
208

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, astăzi după-amiază, cu premierul Ludovic Orban și ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Principala temă de discuție a fost rectificarea bugetară. De asemenea, s-a discutat despre contextul epidemiologic și măsurile pentru protecția populației, mai ales că se apropie campania electorală pentru alegerile locale și începutul anului școlar. Iată principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis.

  • La acest moment, nu există un vaccin aprobat în Uniunea Europeană. E o temă care, din păcate, va reveni, care produce îngrijorare, ne apropiem de alegerile locale, de începutul anului școlar și trebuie să ne asigurăm că toate măsurile care pot fi luate sunt luate. Am dorit să știu azi foarte detaliat ce măsuri sunt în curs și cred că oamenii lucrează la modul cel mai serios.
  • Purtați mască, păstrați mască, ca să scăpăm de această epidemie!
  • Alegerile locale trebuiau organizate în iunie. Acum, Parlamentul a decis ca alegerile locale să aibă loc pe 27 septembrie, nu am stabilit nici eu nici guvernul. Dacă epidemia nu se agravează și se iau măsuri stricte, se pot organiza aceste alegeri. Care e numărul critic, când nu se pot organiza, asta trebuie să ne spună Ministerul Sănătății.
  • (despre reluarea cursurilor școlare): Decizia se descentralizează. Eu știu că, în plan local, întotdeauna se găsesc soluții, dacă se dorește. Dacă un primar spune că nu are soluții, nu văd de ce ar candida în continuare pentru poziția de primar.
  • În România există o testare destul de masivă, a crescut de la câteva sute pe zi la câteva zeci de mii de testări pe zi. Avem peste 14.000 de testări din oficiu și peste 8.000 la cerere. Am depășit binișor 20.0000 de testări pe zi, ceea ce ne încadrează între țările unde se testează mult.