Klaus Iohannis: ”Nu intenționez să promovez instituirea unei carantine la nivel național după alegerile din 6 decembrie. Lockdown-ul nu se întâmplă!”

0
243

Astăzi, președintele Klaus Iohannis a avut o nouă ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19, la care au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. După ședință, președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă. Iată ce a spus Klaus Iohannis:

  • Am avut azi o ședință cu premierul pe tema situației epidemiologice. Am analiza măsurile privind carantina zonală și am cerut Institutului de Sănătate Publică o analiză privind evoluția în orașele carantinate.
  • Datele furnizate relevă că, începând cu 20 noiembrie, se observă o tendință de scădere a evoluției infecțiilor. Acest lucru se reflectă atât în numărul de cazuri săptămânale cât și în media zilnică a numărului de cazuri și a ratei de pozitivare a probelor.
  • Se vede foarte clar că de câteva zile bun am ajuns pe un palier și tendința este de scădere. Sunt date concrete care dovedesc că măsurile luate de autorități au fost corecte și că populația a respectat măsurile. E doar un început, nu am învins virusul, măsurile rămân în vigoare. Sănătatea românilor e pe primul loc și orice relaxare prematură periclitează rezultatele obținute.
  • De ce e nevoie de carantinare în localități? Când rata de infectare crește prea mult, se impun măsuri suplimentare. Din momentul carantinării, foarte rapid se vede că, la început, creșterea încetinește și după, în media de 7 zile, începe să scadă rata infectării. Evoluțiile din Sibiu și din Baia Mare, se observă același trend: mai întâi o încetinire a creșterii urmată de o scădere destul de pronunțată.
  • În acest context de carantină – lockdown, vreau să fie foarte clar – nu există nicio intenție, eu nu intenționez să promovez instituirea unei carantine la nivel național după alegerile din 6 decembrie. Lockdown-ul nu se întâmplă!
  • Abordarea pe care am avut-o s-a dovedit că dă rezultate. Vom continua să instituim măsuri zonale sau regionale unde avem o creștere prea mare a numărului de cazuri.
  • Din păcate, mortalitatea și gradul de ocupare a secțiilor ATI sunt încă mult prea ridicate.
  • Prea mulți români pierd zilnic lupta cu acest virus teribil, prea multe persoane dezvoltă forme severe de boală. Medicii și întregul personal de suport angrenat în această bătălie depun eforturi uriașe, aproape supraomenești pentru a salva vieți.
  • Fac din nou apel la respectarea regulilor de prevenție.