Klaus Iohannis: achiziția de echipamente și ventilatoare, o prioritate pentru România

0
204

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a noului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, după demisia lui Victor Costache. Președintele a anunțat că va participa la o reuniune a membrilor Consiliului European, în sistem videoconferință, în care se va discuta despre măsurile necesare în lupta cu pandemia de COVID-19. Iată o parte din declarațiile lui Klaus Iohannis:

  • Având în vedere că situația s-a deteriorat rapid, a devenit crucială achiziția de echipamente medicale prin mecanismul comun în UE. Este necesară să fie finalizată rapid procedura.
  • Rezerva strategică din UE prin mecanismul european – România este primul stat membru al UE care a primit acceptul UE de a constitui aceste rezerve pe teritoriul țării. Într-o primă etapă, achiziția în limită de 10 milioane de euro va viza achiziția de echipamente și ventilatoare. Este o procedură derulată independent de Comisie.
  • Voi cere o finanțare mai consistentă pe acest program și voi arăta disponibilitatea României de a se implica mai mult și pe alte zone.
  • Voi transmite că avem nevoie de lanțuri funcționale de aprovizionare. Pentru asta trebuie eliminate barierele. Libera circulație a bunurilor este esențială. CE a elaborat deja recomandări pentru facilitarea transportului de mărfuri în UE.
  • Voi discuta și despre repatrierea românilor – este importantă colaborarea tuturor, mai ales că multe state au impus restricții de circulație. Cea mai vulnerabilă categorie, lucrătorii noștri sezonieri. facem tot posibilul să-i aducem acasă, nu e o sarcină ușoară
  • Voi sublinia și găsirea unor soluții pe plan economic și social. Situația se înrăutățește constant. România e puternic afectată de criza COVID, mai ales în sectorul industrial. Trebuie gândită strategie de recuperare post criză
  • UE, în ansamblul său, și fiecare stat membru traversează o perioadă extrem de dificlă. Situația devine tot mai dramatică.
  • Reiau apelul către toți românii: Respectați, vă rog, restricțiile! Stați acasă, doar așa ne putem proteja sănătatea! Este greu, dar numai cu aceste sacrificii vom câștiga lupta cu acest inamic extrem de periculos.